Verkiezingskrant in gewone taal: Europese Parlementsverkiezing 2024

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement. Speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft ProDemos een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezing over gaat, hoe stemmen werkt en wat het Europees Parlement precies doet.

Help ook mee de Verkiezingskrant te verspreiden! Bestel de krant en leg de kranten neer op een ontmoetingsplek zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte.

Bestelinformatie

  • De Verkiezingskrant is gratis te bestellen in pakketten van 30 stuks.
  • Je kunt pakketten van de verkiezingskrant bestellen in de webshop.
  • Wil je meer dan 10 pakketten bestellen? Stuur dan een mail naar info@prodemos.nl

Wil je losse pagina’s uit de Verkiezingskrant gebruiken om door te plaatsen of zelf af te drukken? Neem dan contact op via info@prodemos.nl.

Waarom een Verkiezingskrant in gewone taal?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Daarnaast zijn er nieuwe Nederlanders voor wie de Nederlandse taal én het politieke stelsel nieuw zijn. Voor hen kan het een uitdaging zijn om een stembiljet te begrijpen of op te zoeken wat de plannen zijn van politieke partijen. Dit kan tot gevolg hebben dat kiezers daarom niet goed voorbereid naar de stembus gaan of zelfs helemaal niet. De Verkiezingskrant in gewone taal van ProDemos helpt dit voorkomen. De krant is ontwikkeld door ProDemos in samenwerking met Stichting Lezen & SchrijvenStichting ABC en Het Begint met Taal. De krant is geschreven op B1-niveau en geschikt voor NT1 en NT2.

Deze Verkiezingskrant in gewone taal is gefinancierd door de Europese Unie.

Handreiking voor mensen met dementie en hun naasten

In samenwerking met Alzheimer Nederland hebben we een handreiking gemaakt voor mensen met dementie en hun naasten.

Meer rondom de verkiezingen

  • Speciaal voor moeilijklerenden en mensen met een lichte verstandelijke beperking is er de Stem jij ook?-Verkiezingskrant. Deze krant is onderdeel van het project ‘Stem jij ook?’. Er is ook een online workshop, een website met informatie en uitlegfilmpjes voor de doelgroep én voor professionals. Lees meer op Stem jij ook – voor mensen met LVB.
  • ProDemos draagt door middel van verschillende activiteiten bij aan het goed informeren van burgers over de politiek, en helpt hen om te bepalen op wie ze gaan stemmen. Bekijk onze activiteiten en materialen over de verkiezingen.

Bekijk ook onze verkiezingsvideo’s

Playlist

Europese Parlementsverkiezing 2024

Bekijk deze playlist over de verkiezing voor het Europees Parlement. De eerste twee filmpjes gaan over het Europees Parlement en de Europese Unie, het derde filmpje gaat over het stemmen.
Bekijk
Playlist

Animatiefilmpjes voor kiezers met een lichte verstandelijke beperking

Voor kiesgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking (lvb) hebben we animatiefilmpjes gemaakt over de verkiezing voor het Europees Parlement en over hoe je kunt stemmen. De filmpjes zijn ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.
Bekijk