Aflevering 2: De regeringsverklaring

Ruim 9 maanden na de Tweede Kamerverkiezingen stond er begin januari 2022 dan toch echt een nieuwe regering op het bordes met maar liefst 20 ministers. Na dit moment werd op 18 en 19 januari 2022 in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van het kabinet Rutte IV gedebatteerd. In aflevering 2 van het programma Het Kamergesprek werd de nut en noodzaak van dit Kamerdebat besproken. Wat was de rol van de coalitiepartijen, de grote en kleine oppositiepartijen en het kabinet? Wat was de toon van het debat? En wat betekent dit debat voor jou als burger?

De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij Kemal aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Sheila Sitalsing

Panellid

Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.

Roderik Rekker

Panellid

Roderik Rekker (1985) is politicoloog en psycholoog. In 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over onder meer de ontwikkeling van politieke opvattingen bij jongeren. Momenteel doet hij onderzoek naar generatieverschillen in stemkeuze (VENI 2019, UvA) en naar politieke polarisatie over feiten en wetenschap (Göteborgs Universitet, Zweden). Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij co-coördinator van het Nationaal Kiezersonderzoek, waarin onder andere onderzocht werd wat kiezers motiveerde om hun stem op een bepaalde partij uit te brengen. Ook doceerde hij eerder onderzoeksmethoden aan de UvA. Rekker treedt op in de media als deskundige op het gebied van politiek, polarisatie en jongeren. Voor zijn werk verblijft hij een paar maanden per jaar in Zweden. 

Chris Aalberts

Panellid

Chris Aalberts (1977) is journalist, onderzoeker en deskundige op het gebied van kleine partijen. Als observant volgde bij onder meer Groenlinks, de PVV en Forum voor Democratie (FvD). Volgelingen van die laatste partij hebben hem bedreigd en geprobeerd zijn journalistieke werk onmogelijk te maken. Desondanks publiceerde hij in 2020 het boek ‘De partij, dat ben ik’, waarin hij verhaalt over de ontwikkeling van FvD en diens leider Thierry Baudet. Momenteel houdt Aalberts onder andere de pro-Europese partij Volt in de gaten. Aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit is Aalberts tevens docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek naar de relatie tussen burgers en de politiek. Zijn onderzoek richt zich onder andere op journalistieke innovatie, sociale media, spindoctoring, popularisering en de Europese Unie.