Aflevering 2: De regeringsverklaring

Ruim 9 maanden na de Tweede Kamerverkiezingen stond er begin januari 2022 dan toch echt een nieuwe regering op het bordes met maar liefst 20 ministers. Na dit moment werd op 18 en 19 januari 2022 in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van het kabinet Rutte IV gedebatteerd. In aflevering 2 van het programma Het Kamergesprek werd de nut en noodzaak van dit Kamerdebat besproken. Wat was de rol van de coalitiepartijen, de grote en kleine oppositiepartijen en het kabinet? Wat was de toon van het debat? En wat betekent dit debat voor jou als burger?

Presentator Kemal Rijken besprak het debat over de regeringsverklaring samen met panelleden Sheila Sitalsing, Roderik Rekker, Chris Aalberts en Sarah Gagestein. Onderaan deze pagina lees je meer over de gasten. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kijk de aflevering terug

Gasten

Sheila Sitalsing – panellid
©Els Zweerink

Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.

Roderik Rekker – panellid

Roderik Rekker (1985) is politicoloog en psycholoog. In 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over onder meer de ontwikkeling van politieke opvattingen bij jongeren. Momenteel doet hij onderzoek naar generatieverschillen in stemkeuze (VENI 2019, UvA) en naar politieke polarisatie over feiten en wetenschap (Göteborgs Universitet, Zweden). Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij co-coördinator van het Nationaal Kiezersonderzoek, waarin onder andere onderzocht werd wat kiezers motiveerde om hun stem op een bepaalde partij uit te brengen. Ook doceerde hij eerder onderzoeksmethoden aan de UvA. Rekker treedt op in de media als deskundige op het gebied van politiek, polarisatie en jongeren. Voor zijn werk verblijft hij een paar maanden per jaar in Zweden. 

Chris Aalberts – panellid

Chris Aalberts (1977) is journalist, onderzoeker en deskundige op het gebied van kleine partijen. Als observant volgde bij onder meer Groenlinks, de PVV en Forum voor Democratie (FvD). Volgelingen van die laatste partij hebben hem bedreigd en geprobeerd zijn journalistieke werk onmogelijk te maken. Desondanks publiceerde hij in 2020 het boek ‘De partij, dat ben ik’, waarin hij verhaalt over de ontwikkeling van FvD en diens leider Thierry Baudet. Momenteel houdt Aalberts onder andere de pro-Europese partij Volt in de gaten. Aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit is Aalberts tevens docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek naar de relatie tussen burgers en de politiek. Zijn onderzoek richt zich onder andere op journalistieke innovatie, sociale media, spindoctoring, popularisering en de Europese Unie.

Sarah Gagestein – panellid
©Tessa Witvoet

Sarah Gagestein (1986) is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kemal Rijken – presentator
©Jelmer de Haas

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Het Kamergesprek is een productie van ProDemos in samenwerking met perscentrum Nieuwspoort, naar een idee van Kemal Rijken.