Aflevering 8: De Eerste Kamer

De Eerste Kamer gaat samen met de Tweede Kamer over het beleid van Nederland. In tegenstelling tot de leden van de Tweede Kamer, kiezen we de leden van de Eerste Kamer niet direct, want dat doen de Provinciale Statenleden. Met jouw stem bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart heb je dus indirect óók invloed op de Eerste Kamer.

Vanwege de verkiezingen staat de Eerste Kamer centraal in een nieuwe aflevering van onze talkshow Het Kamergesprek. Want wat is de rol van de Eerste kamer eigenlijk in onze democratie? Wat doen Eerste Kamerleden precies? En over welke belangrijke wetten buigt de Eerste Kamer zich op dit moment?

Presentator Kemal Rijken gaat in gesprek met gasten John Bijl, Hanneke Gelderblom, Sheila Sitalsing en Bert van den Braak. Onderaan deze pagina lees je meer over onze gasten en waarover zij zullen spreken tijdens Het Kamergesprek.

Het Kamergesprek aflevering 8 is hieronder te bekijken. De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

In deze uitzending van Het Kamergesprek legt John Bijl uit wat de rol is van de Eerste Kamer en hoe deze zich verhoudt tot de Tweede Kamer. Hanneke Gelderblom was dertien jaar lang Eerste Kamerlid en vertelt over haar ervaringen. Sheila Sitalsing gaat dieper in op belangrijke onderwerpen die op dit moment spelen in de Eerste Kamer en die er nog aankomen. Bert van den Braak schreef het boek ‘De Eerste Kamer 1996-2021’. Hij vertelt in het Kamergesprek over bijzondere momenten in de geschiedenis van de Eerste Kamer en hoe de die is veranderd.