
Thema
Verkiezingen
Het kabinet-Schoof is gevallen. De eerstvolgende verkiezing is daarom die voor de Tweede Kamer, op 29 oktober 2025. Daarna is de eerstvolgende verkiezing in maart 2026 voor de gemeenteraden.
Bekijk hieronder wat voor activiteiten, tools en materialen we bieden in verkiezingstijd.
Scroll direct door naar…
- Verkiezingsaanbod voor gemeenten
- Educatieve programma’s en (les)materialen
- Websites en stemhulpen
- Verkiezingskranten en brochures
- Kijk en luister
- Projecten
- Informatie over politiek
Verkiezingsaanbod voor gemeenten
Projecten met overheden & organisaties
Tweede Kamerverkiezing 2025
Bekijk ons aanbod aan materialen en activiteiten, en help daarmee je inwoners om goed voorbereid en met vertrouwen naar de stembus te gaan.
Bekijk
Projecten met overheden & organisaties
Raadsverkiezingen 2026
Op 18 maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Help jouw inwoners goed voorbereid naar de stembus te gaan!
Bekijk
Educatieve programma’s en (les)materialen
Voor docenten werkt ProDemos aan een scala van activiteiten en materialen over verkiezingen.
Voor vso, vmbo, havo/vwo en mbo
Gastles Verkiezingen (Tweede Kamer 2025)
In oktober 2025 is de vervroegde Tweede Kamerverkiezing. Tijdens een Verkiezingsgastles verkent de klas het huidige politieke landschap onder begeleiding van een gastdocent van ProDemos. Wat zijn de taken van de Tweede Kamer? Welke partijen doen mee aan de verkiezingen? En welke actuele onderwerpen vinden leerlingen en studenten eigenlijk zelf belangrijk?
Bekijk
Voor alle onderwijsrichtingen
Lesmateriaal over verkiezingen
Zoek in onze database met lesmateriaal en filter op de categorie ‘verkiezingen’. Je kunt ook filteren op andere onderwerpen of bijvoorbeeld op onderwijsniveau.
Bekijk
mbo
Verkiezingsfestival 2025 (Tweede Kamer)
Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos speciaal voor het mbo Verkiezingsfestivals in aanloop naar verschillende verkiezingen. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. Het programma bestaat uit inhoudelijke en feestelijke activiteiten.
Bekijk
Voor vso, vmbo, havo/vwo en mbo
Gastles Politieke partijen
In deze gastles leren de leerlingen/studenten wat een politieke partij is en welke functie politieke partijen vervullen in het Nederlandse staatsbestel. Daarnaast ontdekken ze welke politieke partijen we hebben in Nederland en welke (soorten) standpunten zij hebben. Ook de termen ‘links’ en ‘rechts’ komen aan bod.
Bekijk
Voor vmbo, havo/vwo en mbo
Scholierenverkiezingen
Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Organiseer daarom zelf Scholierenverkiezingen bij jou op school of in de klas! Zo ontdekken je leerlingen of studenten hoe het stemmen werkt.
Bekijk
Groep 7 en 8 van het basisonderwijs
Lesprogramma de Derde Kamer der Staten-Generaal
Dit lespakket voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is vooral gericht op Prinsjesdag, maar gaat ook over verkiezingen en democratie.
Bekijk
Websites en stemhulpen
Bekijk onze stemhulpen en andere websites over de verkiezing.
Stemhulp
StemWijzer
De StemWijzer is de oudste, bekendste en betrouwbaarste stemhulp van Nederland. In 30 stellingen worden de belangrijkste thema’s aangestipt die bij de verkiezingen in de provincie een rol spelen. Gebruikers van de StemWijzer reageren hierop en kunnen vervolgens zien met welke politieke partij ze de meeste standpunten gemeen hebben.
Doe de StemWijzer
Stemhulp
Young Voice
Speciaal voor jongeren is er Young Voice. Evenals bij de StemWijzer geven de jongeren hun mening over 20 tot 30 stellingen en vergelijken ze deze met de standpunten van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezing. Via korte filmpjes met voor- en tegenargumenten worden de stellingen kort toegelicht.
Ga naar YoungVoice
Website
Verkiezingswebsite
Op de verkiezingswebsite van ProDemos vind je informatie over verkiezingen voor alle bestuurslagen.
Bekijk
Website
Stem jij ook?
Voor kiesgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking (LVB) én voor de professionals en naasten die hen ondersteunen maakt ProDemos een verkiezingskrant, een website en een online workshop.
Op www.stemjijook.nl is toegankelijke informatie te vinden, met o.a. animatiefilmpjes met ondertiteling en met een tolk in Nederlandse Gebarentaal.
Bezoek de website van ‘Stem jij ook’
Website
De Stembegeleider
Wil je stemmen maar weet je niet zeker hoe dat gaat? Ga dan eerst even oefenen, met onze nieuwe tool: de Stembegeleider! Die neemt je stap voor stap mee in het stemmen en leert je waar je op kunt letten bij de verkiezing.
Bekijk
Verkiezingskranten en brochures
Verdiep je kennis
Verkiezingskrant in gewone taal: verkiezing Tweede Kamer 2025
De Verkiezingskrant in gewone taal legt in begrijpelijke taal uit waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer precies doet. De krant is gemaakt in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en Stichting ABC.
Bekijk
Verdiep je kennis
Stem jij ook?-verkiezingskrant: verkiezing Tweede Kamer 2025
Speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) heeft ProDemos de ‘Stem jij ook?’-verkiezingskrant. Een krant in simpele taal en met heldere illustraties.
Bekijk
Verdiep je kennis
Handreiking voor mensen met dementie en hun naasten
In de handreiking neem je stap voor stap het verkiezingsproces door, van de voorbereiding tot aan het bezoek aan het stembureau zelf.
Bekijk
Publicaties van ProDemos
Handreiking: Politiek voor iedereen!
Voor 1 op de 4 mensen in Nederland zijn de verkiezingen niet toegankelijk genoeg. Dat kan beter! De handreiking ‘Politiek voor Iedereen!’ helpt met concrete tips om (online en fysieke) verkiezingsuitingen en -evenementen toegankelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan tips voor een toegankelijke website, teksten in eenvoudige taal en goed bereikbare event-locaties.
Lees meer en download
Publicaties van ProDemos
Hoe kwam het algemeen kiesrecht tot stand?
De grondwet van 1848 kende het kiesrecht toe aan een beperkte groep mannen. Pas vanaf 1917/19 was er algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Hoe verliep die uitbreiding van het kiesrecht? Wie hebben zich daarvoor ingezet?
Download
Kijk en luister
Op ons YouTubekanaal vind je diverse video’s over verkiezingen.
Playlist
Filmpjes over verkiezingen in Nederland
Bekijk deze playlist met korte filmpjes over verkiezingen in Nederland.
Bekijk de filmpjes
Playlist
Animatiefilmpjes voor kiezers met een lichte verstandelijke beperking
Voor kiesgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking (lvb) hebben we animatiefilmpjes over verschillende verkiezingen en over hoe je kunt stemmen. De filmpjes zijn ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.
Bekijk de filmpjes
Projecten
Project
Stem jij ook?
Voor kiesgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking (LVB) én voor de professionals en naasten die hen ondersteunen maken we bij elke verkiezing een speciale verkiezingskrant, een online workshop, filmpjes en de website stemjijook.nl.
Lees meer over het project ‘Stem jij ook?’
Projecten met overheden & organisaties
Verkiezingsbijeenkomst Tweede Kamerverkiezing 2025
Informatiebijeenkomst over de verkiezingen op 29 oktober 2025, voor mensen die de politiek misschien niet op de voet volgen, maar er wel meer over willen weten.
Bekijk
Informatie over politiek
Verdiep je kennis
Over verkiezingen in Nederland
In een democratie kiezen de burgers zelf hun bestuurders. Welke verkiezingen hebben we in Nederland? Wanneer zijn de eerstvolgende verkiezingen? En hoe zit het met kiesrecht en zetelverdeling?
Lees meer over verkiezingen in Nederland
Voting rights for non-Dutch nationals
Engelstalige informatie over stemrecht voor inwoners van Nederland die niet de Nederlandse nationaliteit hebben.
Bekijk
Verdiep je kennis
Politieke partijen
In het dossier over politieke partijen gaan we in op de vraag wat een politieke partij precies is en hoe de partijen zijn georganiseerd.
Lees meer over politieke partijen
Verdiep je kennis
Informatie over politiek
Hier vind je informatie over allerlei onderwerpen die met politiek, democratie en de rechtsstaat te maken hebben.
Bekijk