Aflevering 16: Hoe werkt het Europarlement?

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 juni wordt Het Kamergesprek in Straatsburg opgenomen. In ‘Het Kamergesprek in Europa’ spreken we over het verleden, heden en de toekomst van het Europees Parlement. De tweede van drie specials gaat over hoe het parlement werkt. Wat zijn de belangrijkste taken? Hoe gaan de vergaderingen en stemmingen eraan toe? En hoe komt het parlement tot besluiten?

Tijdens de tweede Europa-special van Het Kamergesprek heeft presentator Kemal Rijken vier ervaringsdeskundigen te gast. Het gaat om politiek- en debatexpert John Bijl, Trouw EU-correspondent Romana Abels, VVD-Europarlementariër Malik Azmani en GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak. Met fragmenten uit het Europarlement spreken zij openhartig over het thema.

Kijk ‘Het Kamergesprek in Europa’ hierboven terug op ons YouTube-kanaal. Je kunt het ook zien via NPO Politiek en Nieuws of op Salto Amsterdam. Daar wordt hij uitgezonden en herhaald. De derde aflevering komt uit op 25 april.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij Kemal aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

John Bijl

Panellid

John Bijl houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Romana Abels

Panellid

Romana Abels is EU-correspondent van dagblad Trouw in Brussel, Luxemburg en Straatsburg.

Malik Azmani

Panellid

Malik Azmani is een Nederlands politicus van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Tussen 2010 en 2019 was hij voor de VVD lid van de Tweede Kamer. Sinds 2 juli 2019 is hij lid van het Europees Parlement.

Kim van Sparrentak

Panellid

Kim van Sparrentak is een Nederlands politica namens GroenLinks. Sinds 2 juli 2019 is ze lid van het Europees Parlement. Zij kwam toen als jongste Nederlandse parlementariër het parlement binnen.