Aflevering 11: Bewindspersonen onder vuur

Met regelmaat legt de Tweede Kamer ministers en staatssecretarissen het vuur aan de schenen. De oppositie was bijvoorbeeld fel richting de coalitie in het debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. En onlangs overleefde minister-president Rutte ternauwernood een motie van wantrouwen tijdens het debat over de Groningse gaswinning.

In een nieuwe aflevering van Het Kamergesprek, op vrijdag 30 juni 2023, kijken we naar bewindspersonen onder vuur in de Tweede Kamer.

Presentator Kemal Rijken ontvangt Keklik Yücel, Heleen Wever, Hero Brinkman en Sarah Gagestein. Met hen kijken we naar recente én historische debatten waarin de Tweede Kamer en ministers lijnrecht tegenover elkaar stonden. We leggen uit welke procedurele mogelijkheden de Tweede én Eerste Kamer hebben. Ook bespreken we de strategieën van de bewindspersonen zelf, en specifiek die van de minister-president: welke technieken gebruikt hij in verhitte debatten?

Het Kamergesprek kijk je op vrijdag 30 juni 2023 vanaf 20.00 uur via de livestream hierboven.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij presentator Kemal rijken aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Keklik Yücel

Panellid

Keklik Yücel (1968) zat tussen 2010 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. In de fractie beheerde ze onder meer de portefeuille medisch-ethische zaken en emancipatie- en sociale zaken. Ook was ze voorzitter van de Rode Vrouwen in de PvdA. Yücel werd geboren in Turkije en kwam als kind naar Nederland, waar ze aan een HBO-opleiding Personeel en Arbeid volgde. Verder studeerde ze bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tot aan haar Kamerlidmaatschap was ze onder meer werkzaam voor de gemeente Deventer. Na haar tijd in de Tweede kamer nam ze mede het initiatief tot het collectief VrijLinks, waar filmmaker Eddy Terstall eveneens actief is. Yücel is medeopsteller van het gelijknamige manifest en een van de aanjagers van het VrijLinks-debat. Sinds 2021 is ze directeur van de Academie Mens en Arbeid aan de Saxion Hogeschool.

Portretfoto Heleen Wever

Heleen Wever

Panellid

Heleen Wever is senior communicatieadviseur en woordvoerder bij ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Met regelmaat is Heleen te zien en te horen op tv en radio om uitleg te geven over de democratie en rechtsstaat en politieke actualiteiten te duiden.

Hero Brinkman

Panellid

Hero Brinkman (1964) is een oud-politieman en voormalig politicus. Van 2006 tot 2012 was hij lid van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Nadat hij uit de PVV-fractie was gestapt, ging hij in de zomer van 2012 door met Democratisch Politiek Keerpunt, waarbinnen hij onder meer samenwerkte met ex-VVD-minister Rita Verdonk. Nadat Brinkman in hetzelfde jaar bij de Kamerverkiezingen geen zetel behaalde, verliet hij het parlement. Momenteel is hij niet langer actief in de politiek. Brinkman runt een organisatie- en adviesbureau en is actief voor de stichting Samen Onze Solidariteit (SOS). Verder was hij na zijn politieke carrière presentator bij de lokale radiozender Gouda FM en uitbater van een Pools barbecuerestaurant. In zijn jonge jaren was hij lid van de Partij van de Arbeid.

Sarah Gagestein

Panellid

Sarah Gagestein (1986) is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’.