Workshop 1 Publiek imago (2016) – Publiek leiderschap voor vrouwen

“Door deel te nemen aan deze cursus hebben jullie het label ‘ambitieuze vrouwen’,” begint Liesbeth Tettero haar training. “Welkom.”

De toon is gezet bij de eerste bijeenkomst van de cursus Publiek leiderschap voor vrouwen op vrijdag 5 februari 2016 bij ProDemos in Den Haag. Vandaag staat Public image op het programma, in latere bijeenkomsten gaan de deelneemsters aan de slag met Onderhandelen & gesprekstechnieken en Lobbyen.

Frames en rolmodellen

Trainster Liesbeth Tettero wil het vanmiddag hebben over de labels die we elkaar constant opplakken. Public image, zo vat ze het onderwerp van haar workshop samen, gaat over vragen als: Hoe kom ik over? Wat vindt ‘men’ van mij en is dat erg?

En, zegt Tettero, welke verschillen er zijn in de beeldvorming over mannen en vrouwen? Hoe beter je je daar namelijk van bewust bent, hoe beter je met die frames kunt spelen.

Dit bewustwordingsproces noemt Tettero ‘netvliestraining’ en die geeft ze deze middag deels aan de hand van foto’s. Foto’s van vrouwen in een machtspositie, met steeds de vraag: “Waar denk je dat de discussie over ging?” Een foto van een ontmoeting tussen twee vrouwelijke presidenten leidde bijvoorbeeld tot een artikel dat de kapsels van de dames vergeleek en waarin werd geklaagd dat hun mantelpakjes dezelfde kleur hadden. Een foto van een team van vrouwelijke rechters in de Zwarte Piet-zaak riep de vraag op of zij hun emoties in de zaak wel voldoende de baas konden.

De verontwaardiging in de zaal groeit. De cursisten willen weten wat je hier als vrouw aan kunt doen.

“Het is dubbel,” zegt Tettero. “You can’t be what you can’t see.” Dus het helpt niet dat nog geen derde van de gasten in talkshows vrouw is. Daarom zijn rolmodellen hard nodig. Aan de andere kant lijden vrouwen vaak onder het impostor syndrome, waarbij ze constant het gevoel hebben door de mand te zullen vallen als niet deskundig genoeg. Dat meer loslaten, is een stap in de goede richting.

Aardig versus vaardig

“Weet dat je als vrouw altijd beoordeeld wordt op de aardig-vaardigbalans, het leidende frame voor vrouwen op de werkvloer,” benadrukt Tettero. Slaat de balans door naar aardig, dan ben je te soft, maar een vrouw met het label ‘vaardig’ is tegelijk al snel hard. “Die balans is lastig,” geeft Tettero toe, “maar besef dat je er zelf iets aan kunt doen. Zet gerust een tandje bij. Dan maar iets minder aardig. Je krijgt uiteindelijk het meeste gedaan op basis van vaardigheid.”

Het helpt om jezelf aan te leren om in krachtige termen over jezelf te praten. Ze laat de deelnemers dit in tweetallen oefenen. De een krijgt de opdracht haar ambitie zo krachtig mogelijk te verwoorden, de ander geeft daarna feedback op hoe ze dit op een aardiger of minder heftige manier kan doen. Na afloop blijkt dat niemand de ander te dominant of ‘bitchy’ over vond komen. Precies wat Tettero wilde aantonen. “Je kunt meer maken dan je denkt.”

Volgende workshops

De volgende twee workshops in de cursus Publiek leiderschap voor vrouwen vinden plaats op 19 februari en 4 maart.

Beide workshops zijn volgeboekt. Blijf je graag op de hoogte van toekomstige activiteiten van ProDemos, meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.