Aflevering 6: Parlementaire enquête Groningse gaswinning

De winning van gas in de provincie Groningen zorgt al jaren voor problemen. Aardbevingen, schade aan huizen en gedoe over de schadeafhandeling. En bovenal veel frustratie en verdriet bij de getroffen Groningers. Wat is er misgegaan in het democratische proces rondom de aardgaswinning? In opdracht van de Tweede Kamer doet een speciale commissie onderzoek naar de problematiek rondom de aardgaswinning. Voor dit onderzoek, een parlementaire enquête, werden de afgelopen maanden tientallen betrokkenen uit de politiek, het bedrijfsleven en Groningen verhoord.

In afwachting van het eindrapport van de commissie bespreken we deze parlementaire enquête in een nieuwe aflevering van Het Kamergesprek. Want wat is dat eigenlijk, een parlementaire enquête? Wat werd er besproken tijdens de verhoren? En wat hebben burgers, en met name de Groningers, hieraan?

De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

In de uitzending legt John Bijl uit wat een parlementaire enquête is. Tristan Braakman volgt de problematiek rondom de aardgaswinning in Groningen al jaren en vertelt hoe in Groningen naar de enquête wordt gekeken. Sheila Sitalsing gaat dieper in op de verhoren zelf: wat is de enquêtecommissie te weten gekomen? Ooit werd Keklik Yücel zelf verhoord door een enquêtecommissie. Ze vertelt over haar ervaringen en kijkt ook naar andere belangrijke parlementaire enquêtes in het verleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

John Bijl

Panellid

John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Sheila Sitalsing

Panellid

Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.

Keklik Yücel

Panellid

Keklik Yücel (1968) zat tussen 2010 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. In de fractie beheerde ze onder meer de portefeuille medisch-ethische zaken en emancipatie- en sociale zaken. Ook was ze voorzitter van de Rode Vrouwen in de PvdA. Yücel werd geboren in Turkije en kwam als kind naar Nederland, waar ze aan een HBO-opleiding Personeel en Arbeid volgde. Verder studeerde ze bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tot aan haar Kamerlidmaatschap was ze onder meer werkzaam voor de gemeente Deventer. Na haar tijd in de Tweede kamer nam ze mede het initiatief tot het collectief VrijLinks, waar filmmaker Eddy Terstall eveneens actief is. Yücel is medeopsteller van het gelijknamige manifest en een van de aanjagers van het VrijLinks-debat. Sinds 2021 is ze directeur van de Academie Mens en Arbeid aan de Saxion Hogeschool.

Tristan Braakman

Panellid

Tristan is verslaggever bij RTV Noord. Hij is expert op het gebied van gaswinning en heeft bij RTV Noord het gasdossier en aardbevingen in zijn portefeuille.