Aflevering 6: parlementaire enquête Groningse gaswinning

De Parlementaire Enquetecommissie verhoort Henk Kamp over de gaswinning in Groningen

De winning van gas in de provincie Groningen zorgt al jaren voor problemen. Aardbevingen, schade aan huizen en gedoe over de schadeafhandeling. En bovenal veel frustratie en verdriet bij de getroffen Groningers. Wat is er misgegaan in het democratische proces rondom de aardgaswinning?

In opdracht van de Tweede Kamer doet een speciale commissie onderzoek naar de problematiek rondom de aardgaswinning. Voor dit onderzoek, een parlementaire enquête, werden de afgelopen maanden tientallen betrokkenen uit de politiek, het bedrijfsleven en Groningen verhoord.

In afwachting van het eindrapport van de commissie bespreken we deze parlementaire enquête in een nieuwe aflevering van Het Kamergesprek. Want wat is dat eigenlijk, een parlementaire enquête? Wat werd er besproken tijdens de verhoren? En wat hebben burgers, en met name de Groningers, hieraan? Presentator Kemal Rijken bespreekt de parlementaire enquête over de Groningse aardgaswinning in Het Kamergesprek met gasten John Bijl, Sheila Sitalsing, Tristan Braakman en Keklik Yücel.

Kijk Het Kamergesprek hieronder. De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

In de uitzending legt John Bijl uit wat een parlementaire enquête is. Tristan Braakman volgt de problematiek rondom de aardgaswinning in Groningen al jaren en vertelt hoe in Groningen naar de enquête wordt gekeken. Sheila Sitalsing gaat dieper in op de verhoren zelf: wat is de enquêtecommissie te weten gekomen? Ooit werd Keklik Yücel zelf verhoord door een enquêtecommissie. Ze vertelt over haar ervaringen en kijkt ook naar andere belangrijke parlementaire enquêtes in het verleden.