Een dag met ProDemos Binnenhof – leuk, nuttig en leerzaam

Een dag met ProDemos Binnenhof is niet alleen leuk, maar ook een leerzame ervaring. Dit blijkt uit een onderzoek naar de ervaringen van 614 vmbo-scholieren die hebben deelgenomen aan het ProDemos programma ‘Politiek’. Tijdens dit gratis dagprogramma maken scholieren op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier kennis met de Nederlandse politiek en democratie.

De politiek ‘in het echt’

Het merendeel van de ondervraagde vmbo-scholieren is positief over hun ervaring met ProDemos. De leerlingen zijn het meest onder de indruk van het zien en toevallig ontmoeten van bekende politici. Ze vinden het interessant om alles in het ‘echt’ te zien. Daarnaast blijkt dat de kennis van de leerlingen over de Nederlandse politiek en democratie is vergroot. Na een Haags educatief dagje weten de deelnemers meer over de werking van het parlement, wie de minister-president is en wat er met het ‘torentje’ bedoeld wordt. Leerlingen weten niet alleen meer, ze hebben zelf ook het gevoel dat ze meer weten. Het bezoek aan Den Haag zorgt er voor dat de leerlingen eerder geneigd zullen zijn om op een politicus af te stappen om haar of hem aan te spreken. De leerlingen hebben meer ‘politiek zelfvertrouwen’ verworven. Ze denken dat, ondanks dat veel mensen stemmen bij verkiezingen, hun stem er wel degelijk toe doet. En dat ook zij invloed kunnen uitoefenen op wat de regering doet.

Veel geleerd

Het is duidelijk: deelname aan het programma Politiek heeft verschillende positieve effecten op de scholier. Volgens de ondervraagde leerlingen is ProDemos dan ook een plek waar ze veel over de politiek hebben geleerd. Voor bijna 50 procent van de ondervraagden staat ProDemos in de top drie van plekken waar ze de meeste politieke kennis hebben verworven (naast school en familie).

Kortom, een dag met ProDemos Binnenhof staat garant voor een nuttige, leerzame en leuke ervaring. Wilt u ook met uw klas een bezoek brengen aan politiek Den Haag? Bekijk dan onze site voor alle verschillende programma’s.

Onderzoek

J. Verbeek: Het creëren van begrip en draagvlak bij scholieren voor Nederlandse politiek en democratie, Effectiviteitsonderzoek van het programma ‘Politiek’ van het project De Haagse Tribune op vmbo-scholieren (2012).