Aflevering 1: Algemene Politieke Beschouwingen 2021

In de eerste aflevering van Het Kamergesprek op vrijdag 24 september 2021 werden de Algemene Politiek Beschouwingen (APB) in the Tweede Kamer onder de loep genomen. Deze vinden elk jaar plaats nadat er een nieuw parlementair jaar is begonnen op Prinsjesdag. In 2021 vonden ze plaats op woensdag 22 en donderdag 23 september. In de APB worden in het parlement de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid besproken. Daarbij is er veel aandacht voor de overheidsfinanciën en sociaaleconomische onderwerpen. 

Presentator Kemal Rijken besprak de APB samen met panelleden Huub BellemakersSarah GagesteinHero Brinkman en Hanneke Gelderblom. Onderaan deze pagina lees je meer over de gasten. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kijk de aflevering terug

Gasten

Huub Bellemakers – panellid
© Paul Rapp

Huub Bellemakers (1979) is campagne-expert. Hij werkte onder andere voor GroenLinks, Rutgers, FNV en DeGoedeZaak. Begin jaren 2010 stond hij mede aan de wieg van online campagnevoeren in Nederland. Via zijn YouTube-vlog ‘Campagnepraat’ beschouwt hij allerlei aspecten van politieke en maatschappelijke campagnes, van strategie tot aan Insta-posts en debatten. Eerder was hij de campagneadviseur van GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen, waar hij nog steeds woont en werkt. In diezelfde plaats was hij gemeenteraadslid voor GroenLinks. Ook is hij opiniemaker op Twitter en in de reguliere media. Bellemakers kwam in 2021 in het nieuws vanwege stickers die ‘Vizier op Links’ op zijn voordeur had geplakt. Hij deed daarvan aangifte. 

Hanneke Gelderblom – panellid

Hanneke Gelderblom (1936) is politiek deskundige en opiniemaker. Van 1970 tot 1985 was ze voor D66 gemeenteraadslid in Den Haag en van 1986 tot in 1999 zat ze voor die partij in de Eerste Kamer. Daar hield ze zich onder meer bezig met volkshuisvesting, sociale zaken, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Ook was ze lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Tot 2019 was ze OVSE-verkiezingswaarnemer in onder andere Oekraïne, Bosnië, Azerbeidzjan, Armenië, Macedonië en de Verenigde Staten. Gelderblom is een overlevende van de Sjoa: zo schuilde ze in de Tweede Wereldoorlog op twaalf verschillende onderduikadressen. Momenteel gaat het grootste deel van haar tijd naar het interreligieuze Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM). Ook heeft ze een column op de Joodse nieuws- en achtergrondensite Jonet.nl.

Sarah Gagestein – panellid
©Tessa Witvoet

Sarah Gagestein (1986) is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hero Brinkman – panellid

Hero Brinkman (1964) is een oud-politieman en voormalig politicus. Van 2006 tot 2012 was hij lid van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Nadat hij uit de PVV-fractie was gestapt, ging hij in de zomer van 2012 door met Democratisch Politiek Keerpunt, waarbinnen hij onder meer samenwerkte met ex-VVD-minister Rita Verdonk. Nadat Brinkman in hetzelfde jaar bij de Kamerverkiezingen geen zetel behaalde, verliet hij het parlement. Momenteel is hij niet langer actief in de politiek. Brinkman runt een organisatie- en adviesbureau en is actief voor de stichting Samen Onze Solidariteit (SOS). Verder was hij na zijn politieke carrière presentator bij de lokale radiozender Gouda FM en uitbater van een Pools barbecuerestaurant. In zijn jonge jaren was hij lid van de Partij van de Arbeid.

Kemal Rijken – presentator
©Jelmer de Haas

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Het Kamergesprek is een productie van ProDemos in samenwerking met perscentrum Nieuwspoort, naar een idee van Kemal Rijken.