Aflevering 7: De Grondwet wijzigen

Onlangs stemde de Eerste Kamer in met een aanpassing van de Grondwet. Handicap en seksuele gerichtheid staan daarmee expliciet beschreven als grond waarop discriminatie verboden is. Het initiatief voor deze aanpassing werd al in 2010 gedaan.

Hoe werkt dat eigenlijk, het aanpassen van de grondwet? In een nieuwe aflevering van de talkshow Het Kamergesprek bespreekt presentator Kemal Rijken samen met zijn gasten John Bijl, Boris van der Ham, Sarah Gagestein en Shashi Roopram grondwetswijzigingen. Je hoort meer over de recente grondwetswijziging, het proces dat hieraan vooraf ging en eerdere wijzigingen in het verleden. Want het wijzigen van de Grondwet, dat gaat niet zomaar.

De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

In de uitzending legt John Bijl uit wat de Grondwet is en waarom je deze niet zomaar kunt wijzigen. Oud-Tweede Kamerlid Boris van der Ham diende in 2010 een voorstel in voor aanpassing van de Grondwet, welke onlangs succesvol werd aangenomen. Hij legt uit welke weg zijn voorstel heeft afgelegd sindsdien. Op dinsdag 17 januari 2023 debatteerde de Eerste Kamer werd over het voorstel. Sarah Gagestein analyseert voor ons dit debat: hoe werd er gesproken en welke frames zijn er gebruikt? Shashi Roopram kijkt naar eerdere (pogingen tot) grondwetswijzigingen en ook: hoe ziet de toekomst eruit? Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

John Bijl

Panellid

John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Boris van der Ham

panellid

Boris van der Ham (1973) is een voormalig Nederlands politicus, theatermaker en schrijver. Hij is van 2002 tot 2012 lid geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor D66. In de Kamer hield hij zich onder andere bezig met de onderwerpen onderwijs, economische zaken, Europa en milieu. Na zijn politieke loopbaan heeft Van der Ham zich toegelegd op theater en schrijven. Hij schreef diverse boeken, waaronder de editie ‘Humanisme’ uit de reeks Elementaire Deeltjes en ‘Nieuwe Vrijdenkers’ en is te zien geweest in diverse theaterproducties, waaronder de musical ‘Ciske de Rat’. Ook is hij onder andere voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, lid van de Sociaal-Economische Raad en bestuurslid van het VNO-NCW.

Shashi Roopram

Panellid

Shashi Roopram (1982) is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.