Verslag workshop 2 Sprankelend presenteren (24 februari 2017) – Publiek leiderschap voor vrouwen

Op 24 februari gaf Marga Miltenburg aan een groep enthousiaste vrouwen de workshop Sprankelend Presenteren. Dit was de tweede workshop in de cursus Publiek leiderschap voor vrouwen. De vrouwen hebben in de workshop geoefend met hoe je goed overkomt en krachtig spreekt in het openbaar.

Marga Miltenburg is de vrouw achter ZijSpreekt, al jaren hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen. Ze vindt het belangrijk dat vrouwen leren om goed te kunnen spreken in het openbaar en helpt hen om die kans te krijgen, want nog steeds zien we veel meer mannen op het podium dan vrouwen. En is het niet opvallend dat de lijsttrekkers ook nog steeds bijna alleen maar mannen zijn?

Wat vinden de vrouwen in de workshop zelf van spreken in het openbaar? Sommige vrouwen vinden het spannend, andere vinden het juist leuk. Wat helpt tegen de spanning is als je je voor kan bereiden of als je moet spreken over een onderwerp waarin je deskundig bent, noemen de vrouwen in het publiek. Hoewel een goede voorbereiding inderdaad ontzettend belangrijk is, is het voor onverwachte situaties ook nodig om te kunnen improviseren, merkt Marga Miltenburg op.

Een sprankelende presentatie geef je als je zelf lekker in je vel zit en als je je publiek goed meekrijgt. Om dat te bereiken, is het belangrijk om veel te oefenen. Daarom nodigt Marga Miltenburg drie vrouwen uit om een minuut lang voor een camera te presenteren over zichzelf of iets dat ze interessant vinden. In het begin voelt dat best spannend, maar de vrouwen brachten het er goed vanaf.

Na de presentaties kijken ze samen de video’s terug en geeft Marga Miltenburg tips. Ze behandelt álle aspecten van de presentatie: Hoe bereid je jezelf voor? Hoe leidt je je verhaal in? Hoeveel informatie moet je vertellen? Hoe structureer je je verhaal? Hoe gebruik je je stem goed? Hoe sta je er zelf bij? De vrouwen krijgen zelfs kledingadvies, want het is belangrijk om een professionele en open uitstraling te hebben die niet te veel afleidt.

Aan het eind van de workshop mogen opnieuw drie (andere) vrouwen oefenen met een minuut lang spreken voor de camera. Het is duidelijk dat ze hun best doen alle tips die ze in de workshop van Marga Miltenburg gekregen hebben goed op te volgen. Met de goede adviezen en de nodige oefening kunnen de vrouwen nu aan de slag om het podium op de gaan en een sprankelende presentatie te geven.

Ook leren hoe je goed en krachtig overkomt in het openbaar? Op de website van ZijSpreekt kun je de training Sprankelend Presenteren boeken voor 4 tot 5 deelnemers. 

Meer informatie

Dit was de tweede workshop in een reeks van drie, van de cursus Publiek leiderschap voor vrouwen.

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met Tatjana Meijvogel-Volk, projectleider.