Aflevering 20: Algemene Politieke Beschouwingen 2024
Op dinsdag 17 september is het weer Prinsjesdag. De Koning leest dan de Troonrede voor, waarin de plannen van de regering staan voor het aankomende jaar. Daarna worden deze kabinetsplannen in de Tweede Kamer besproken tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP). In de eerste aflevering van seizoen 4 leggen we je alles uit over dit debat en wat jij hier als burger aan hebt. En, wat is er dit keer zo anders?
Dit keer zijn er een nieuwe premier en een kersvers kabinet. Ook de aanpak is anders: met deze ABP presenteert de ploeg van minister-president Dick Schoof niet alleen de miljoenennota, maar ook haar plannen en voornemens als geheel.
In deze aflevering van Het Kamergesprek gaat presentator Kemal Rijken in gesprek met hoofduitlegger John Bijl over de opzet van de APB. Martine Wolzak van het FD kijkt voor ons naar de begroting en de discussie erover. Ook hebben we oud-minister van Financiën Onno Ruding in ons midden. Met hem bespreken we hoe je als minister een miljoenennota maakt en voorbereid, en wat de verschillen zijn tussen zijn periode (1982-1989) en nu. Communicatiedeskundige Sarah Gagestein legt ons tot slot alles uit over frames en andere communicatievormen in het debat.
Bekijk vanaf vrijdag 20 september ‘Het Kamergesprek’ hieronder terug. Je kunt het ook zien op de zender NPO Politiek en Nieuws en op Salto 1 Amsterdam. Daar wordt het om 20.00 uur uitgezonden en herhaald.
Lees hieronder meer over de panelleden die in deze aflevering bij presentator Kemal Rijken aanschuiven. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.
Kemal Rijken
Presentator
Kemal Rijken
Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’.
John Bijl
Panellid
John Bijl
John Bijl houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.
Martine Wolzak
Panellid
Martine Wolzak
Martine Bolzak is politiek verslaggever bij Het Financieele Dagblad. Haar aandachtsgebieden zijn wonen, belastingen, pensioen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2013 schreef ze samen met vier andere journalisten van het Financieele Dagblad het boek: ‘De val van SNS Reaal: hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie’.
Onno Ruding
Panellid
Onno Ruding
Onno Ruding is een voormalig CDA-politicus en bankier. Na zijn dienstplicht ging hij in 1965 werken op het ministerie van Financiën, waar hij hoofd van de afdeling Internationale Monetaire Zaken werd. In 1971 stapte hij over naar de AMRO Bank. Van 1977 tot 1981 was hij executive director van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in Washington. Nadat hij van 1982 tot 1989 minister was geweest in de kabinetten Lubbers I en II, werd hij topman bij de Citibank. In 2020 publiceerde Ruding zijn memoires in zijn boek ‘Balans: het ging om meer dan geld alleen’.
Sarah Gagestein
Panellid
Sarah Gagestein
Sarah Gagestein is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.