Aflevering 17: De Europees Parlementsverkiezing en daarna

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 juni wordt Het Kamergesprek in Straatsburg opgenomen. In ‘Het Kamergesprek in Europa’ spreken we over het verleden, heden en de toekomst van het Europees Parlement. De laatste van de drie specials gaat over de Europees Parlementsverkiezing en wat er daarna gebeurt. Want, wat zien we gebeuren in de campagnetijd? En hoe functioneert een nieuw parlement?

Tijdens de derde Europa-special van Het Kamergesprek heeft presentator Kemal Rijken vier ervaringsdeskundigen te gast. Het gaat om Chris Aalberts (publicist en docent), Huub Bellemakers (campagne-expert en ex-raadslid GroenLinks), Jeroen Lenaers (Europarlementariër, CDA) en Kathleen van Brempt (Belgisch Europarlementariër, Vooruit). Met fragmenten geven zij uitgebreid uitleg over het thema.

Kijk ‘Het Kamergesprek in Europa’ hierboven terug. Je kunt het ook zien via NPO Politiek en Nieuws of op Salto Amsterdam. Daar wordt hij uitgezonden en herhaald.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij Kemal aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Chris Aalberts

Panellid

Chris Aalberts (1977) is journalist, onderzoeker en deskundige op het gebied van kleine partijen. Als observant volgde bij onder meer GroenLinks, de PVV en Forum voor Democratie (FvD). Volgelingen van die laatste partij hebben hem bedreigd en geprobeerd zijn journalistieke werk onmogelijk te maken. Desondanks publiceerde hij in 2020 het boek ‘De partij, dat ben ik’, waarin hij verhaalt over de ontwikkeling van FvD en diens leider Thierry Baudet. Momenteel houdt Aalberts onder andere de pro-Europese partij Volt in de gaten. Aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit is Aalberts tevens docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek naar de relatie tussen burgers en de politiek. Zijn onderzoek richt zich onder andere op journalistieke innovatie, sociale media, spindoctoring, popularisering en de Europese Unie.

Huub Bellemakers

Panellid

Huub Bellemakers (1979) is campagne-expert. Hij werkte onder andere voor GroenLinks, Rutgers, FNV en DeGoedeZaak. Begin jaren 2010 stond hij mede aan de wieg van online campagnevoeren in Nederland. Via zijn YouTube-vlog ‘Campagnepraat’ beschouwt hij allerlei aspecten van politieke en maatschappelijke campagnes, van strategie tot aan Insta-posts en debatten. Eerder was hij de campagneadviseur van GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen, waar hij nog steeds woont en werkt. In diezelfde plaats was hij gemeenteraadslid voor GroenLinks. Ook is hij opiniemaker op Twitter en in de reguliere media. Bellemakers kwam in 2021 in het nieuws vanwege stickers die ‘Vizier op Links’ op zijn voordeur had geplakt. Hij deed daarvan aangifte.

Jeroen Lenaers

Panellid

Jeroen Lenaers (1984) is een Nederlands politicus. In 2014 werd hij gekozen als lid van het Europees Parlement, waar hij vanaf 1 juli namens het CDA deel uitmaakt van de fractie van de Europese Volkspartij. Voorheen was Lenaers beleidsmedewerker van Ria Oomen, lid van het Europees Parlement namens het CDA van 1989 tot 2014.

Kathleen van Brempt

Panellid

Kathleen Van Brempt (1969) is een Belgisch politica voor Vooruit en voormalig staatssecretaris en Vlaams minister. Van Brempt is Europees Parlementslid en coördinator Internationale Handel voor de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.