Aflevering 15: De geschiedenis van het Europarlement

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 juni wordt Het Kamergesprek in Straatsburg opgenomen. In ‘Het Kamergesprek in Europa’ spreken we over het verleden, heden en de toekomst van het Europees Parlement. De eerste van drie specials gaat over hoe het parlement tot stand kwam. Waarom bestaat het? Hoe heeft de journalistieke aandacht ervoor zich ontwikkeld? En hoe kijken Nederlandse EP’ers terug naar hun tijd in het Europarlement?

Tijdens de eerste Europa-special van Het Kamergesprek heeft presentator Kemal Rijken vier ervaringsdeskundigen te gast. Het gaat om Mendeltje van Keulen (EU-expert Haagse Hogeschool), Bert van Slooten (Brussels Peil, journalist), Sophie in ’t Veld (Europarlementariër voor D66/Volt) en Paul Tang (Europarlementariër voor de PvdA). Met fragmenten uit het Europarlement spreken zij openhartig over het thema.

Kijk ‘Het Kamergesprek in Europa’ hierboven terug. Je kunt het ook zien via NPO Politiek of op Salto Amsterdam. Daar wordt hij uitgezonden en herhaald. De tweede aflevering komt uit op 29 maart.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij Kemal aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Mendeltje van Keulen

Panellid

Mendeltje van Keulen (1975) is EU-expert aan de Haagse Hogeschool. Haar specialisatie is Europees beleid, de relatie tussen Nederland en de EU en de organisatie van nationale en lokale EU-belangenbehartiging.

Bert van Slooten

Panellid

Bert van Slooten (1960) is journalist, presentator en schrijver. Hij is voormalig Brussel-correspondent bij de NOS en heeft lijsttrekkersdebatten gepresenteerd voor radio en tv (Buitenhof). Van Slooten is werkzaam in Brussel, hoofdredacteur van Brusselse Nieuwe en bedenker van de Nieuwsbrief Brussel Inside. Hij schreef de boeken: Het Brusselse Moeras (2021) Zo ben jij er ook nog (2019) Kameraden verraden (2017).

Sophie in ‘t Veld

Panellid

Sophie in ’t Veld (1963) is lid van het Europees Parlement en maakt deel uit van de fractie Renew Europe, de derde grootste fractie in het Parlement. Voor de aankomende Europese Verkiezingen in 2024 is ze lijsttrekker voor Volt België.

Paul Tang

Panellid

Paul Tang (1967) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. De heer Tang is lid van de commissies begroting en economische en monetaire zaken. In 2014 was hij lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Hij houdt zich als EP-lid bezig met belastingen en bescherming van digitale rechten en datarechten. Tang was in 2007-2010 financieel en fiscaal woordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie. Daarvoor verrichtte hij onderzoek bij het Centraal Planbureau en was hij plaatsvervangend directeur van de directie Algemene Economische Politiek van het ministerie van Economische Zaken. In 2010 werd hij zelfstandig adviseur en daarna was hij econoom bij ‘Boer & Croon’.