De ProDemos Podcast

In De ProDemos Podcast spreken we met diverse gasten over actuele én tijdloze thema’s. Daarbij wordt altijd de link gelegd naar de democratie en rechtsstaat. Gasten komen uit de politiek, wetenschap, rechtspraak, onderwijs en media.

Als ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ legt ProDemos uit wat de spelregels van de politiek zijn en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. In De ProDemos Podcast staan vragen centraal zoals: Hoe staat het ervoor met diversiteit in de politiek? Welke impact heeft corona op onze rechtsstaat? Hoe wordt de StemWijzer gemaakt? En hoe staat de politiek ervoor in het buitenland?

Hieronder vind je een overzicht van alle afleveringen van seizoen 1. De meest recente aflevering van De ProDemos Podcast beluister je via Spotify, in je favoriete podcastapp of via je webbrowser op Anchor.

Aflevering 1

De politieke cultuur en digitalisering in de coronacrisis

In deze eerste aflevering gaat Marcel Bamberg in gesprek met professor Sarah de Lange over de gevolgen van de coronacrisis op de democratie. Hoe heilig zijn procedures in crisistijd? En hoe verandert onze politieke cultuur, zeker nu er vergaderingen online plaatsvinden en besluiten digitaal worden genomen?

Transcript

Van aflevering 1 is een transcript beschikbaar. Bekijk of download het transcript hier. 

Aflevering 2

Robert Schuman, de vader van de EU

In deze aflevering spreekt Victor Vlam Margriet Krijtenburg, docent in het European Studies programma van de Haagse Hogeschool, over Robert Schuman, de vader van de Europese Unie. 2020 is het Schumanjaar.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Schuman met zijn Schumanverklaring kwam, die de basis zou zijn voor de Europese Unie. Wie was Schuman en wat betekent zijn gedachtegoed voor het huidige Europa?

Transcript

Van aflevering 2 is een transcript beschikbaar. Bekijk of download het transcript hier. 

Aflevering 3

De impact van corona op de rechtsstaat

In deze derde aflevering spreekt Eveline van Rijswijk met Nanda Oudejans, universitair hoofddocent in de rechtsfilosofie (Universiteit van Amsterdam), over de gevolgen van corona voor de Nederlandse rechtsstaat.

In Nederland is geen noodtoestand uitgeroepen, maar ontstond wel een ‘uitzonderingstoestand’, met noodverordeningen en noodwetten. Daarmee werd de werking van het normale recht even hebben stilgezet om de strijd tegen corona zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat doet dat met onze rechtsstaat en onze democratie?

Transcript

Van aflevering 3 is een transcript beschikbaar. Bekijk of download het transcript hier. 

Aflevering 4

De erfenis van Srebrenica

In deze aflevering van de ProDemos Podcast gaat Marcel Bamberg in gesprek met militair historicus Christ Klep over de val van Srebrenica en de gevolgen hiervan voor de Nederlandse politiek en militaire missies.

Aflevering 5

De opkomst, populariteit en politiek van Viktor Orbán

In deze aflevering van de ProDemos Podcast gaat Marcel Bamberg in gesprek met militair historicus Christ Klep over de val van Srebrenica en de gevolgen hiervan voor de Nederlandse politiek en militaire missies.

Aflevering 6

De Amerikaanse presidentsverkiezingen

In deze aflevering van de ProDemos Podcast spreekt Marcel Bamberg met Amerikakenner en auteur (‘Trump is niet gek’) Victor Vlam over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november en de laatste ontwikkelingen in de Amerikaanse democratie. Wie gaat deze verkiezingen winnen? Welke thema’s bepalen het actuele debat? En is de Amerikaanse democratie in verval en zo ja, hoe komt dit?

Aflevering 7

Racisme en discriminatie

In deze aflevering van de ProDemos Podcast spreekt Marcel Bamberg met trainer en diversiteitsdeskundige Şeydâ Buurman-Kutsal over racisme en discriminatie. Wat kunnen we leren van Jane Elliot, die na de moord op Martin Luther King de methode ‘Blue Eyes Brown Eyes’ ontwikkelde? Hoe staat het met Nederland als het gaat om uitsluiting? En hoe kan ook jij het verschil maken?

Aflevering 8

Hoe wordt de StemWijzer gemaakt?

In deze achtste aflevering spreekt Marcel Bamberg met Anita en Matthijs van ProDemos, over de totstandkoming van de StemWijzer.

De StemWijzer is de oudste en meestgebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen had de tool ruim 6,8 miljoen gebruikers. Maar hoe wordt de bekendste stemhulp van Nederland gemaakt?

Welke afwegingen maak je bij het bepalen van de stellingen, hoe zorg je dat de StemWijzer voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is en zo neutraal mogelijk blijft? Maar ook: hoe ga je om met kritiek dat je te ‘links’ of ’te rechts’ bent of boze gebruikers die vinden dat de StemWijzer een verkeerde uitkomst geeft? En naar welke nieuwe ontwikkelingen kunnen we uitkijken in de nieuwste versie van de StemWijzer, die in de week van 8 februari online komt?

Transcript

Van aflevering 8 is een transcript beschikbaar. Bekijk of download het transcript hier.

Aflevering 9

Diversiteit in de Tweede Kamer (1)

In de eerste aflevering van een tweeluik spreekt Maria Gayed met onderzoeker Jean Tillie en oud-politica Fadime Örgü over de ontwikkeling van culturele achtergronden in de Tweede Kamer. Ze spreken over de discussie kwaliteit vs. kwantiteit, positieve discriminatie en belangenbehartiging. Wat kunnen we uit het verleden leren? Hoe kan het dat de Tweede Kamer nog weinig kleur heeft? En met twee weken tot de verkiezingen is de grote vraag: hoe kan het beter?

Aflevering 10

Diversiteit in de Tweede Kamer (2)

In de tweede aflevering van een tweeluik spreekt Maria Gayed met onderzoeker Liza Mügge en politica Sadet Karabulut over de ontwikkeling van diversiteit in de Tweede Kamer met betrekking tot de positie van de vrouw. Er wordt gesproken over de discussie kwaliteit vs. diversiteit, positieve discriminatie en belangenbehartiging. Hoe komt het dat vrouwen nog tegen ondervertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer? En met welke obstakels krijgen vrouwen te maken, onderweg naar de Tweede Kamer?

Het Kamergesprek

Als je je abonneert op de ProDemos Podcast, vind je in je feed ook de afleveringen van Het Kamergesprek, dé politieke show die belangrijke Kamerdebatten uitlegt. Wat wordt er besproken en wat heb jij er als burger aan? Op deze vragen en meer geeft een wisselend panel onder leiding van presentator Kemal Rijken antwoord.

Meer podcasts van ProDemos? Luister de RaadsWijzer!

Alle afleveringen van De ProDemos Podcast beluisterd? Dan is de podcast De RaadsWijzer ook wat voor jou! Meer informatie vind je hier.  

De tekst 'De ProDemos Podcast' staat in donkerblauwe letters linksonder op een warmgeel vierkant vlak. In de rechterbovenhoek is een donkerblauwe letter 'm' te zien uit het logo van ProDemos