Aflevering 13: De Spreidingswet

Het kabinet viel afgelopen zomer na onenigheid over een pakket maatregelen om de problemen rond migratie op te lossen. Nu het kabinet demissionair is, zijn veel onderwerpen ‘controversieel’ verklaard en voor na de verkiezingen, en formatie in de koelkast gestopt. Een daarvan is dat niet: de Spreidingswet. Die werd vorige week door de Tweede Kamer aangenomen.

Een meerderheid is voor het wetsvoorstel dat asielzoekers eerlijker over Nederland moet verdelen. Wat is controversieel verklaren? Hoe kwam deze wet tot stand? Welke rol was er in het debat voor staatssecretaris Eric van der Burg? Waarom is migratie zo’n heet hangijzer? En welke impact heeft dit Kamerdebat op de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november?

In een nieuwe aflevering van onze talkshow Het Kamergesprek spreekt presentator Kemal Rijken met zijn gasten over de huidige situatie rond het niet-controversieel verklaren van de Spreidingswet en de totstandkoming ervan. Te gast zijn voormalig politiek adviseur Julia Wouters, psycholoog en politicoloog Roderik Rekker, historicus en opiniemaker Shashi Roopram, en oud-Tweede Kamerlid Hero Brinkman.

Lees hieronder meer over de panelleden die in deze aflevering bij presentator Kemal rijken aanschuiven. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Shashi Roopram

Panellid

Shashi Roopram (1982) is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.

Hero Brinkman

Panellid

Hero Brinkman (1964) is een oud-politieman en voormalig politicus. Van 2006 tot 2012 was hij lid van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Nadat hij uit de PVV-fractie was gestapt, ging hij in de zomer van 2012 door met Democratisch Politiek Keerpunt, waarbinnen hij onder meer samenwerkte met ex-VVD-minister Rita Verdonk. Nadat Brinkman in hetzelfde jaar bij de Kamerverkiezingen geen zetel behaalde, verliet hij het parlement. Momenteel is hij niet langer actief in de politiek. Brinkman runt een organisatie- en adviesbureau en is actief voor de stichting Samen Onze Solidariteit (SOS). Verder was hij na zijn politieke carrière presentator bij de lokale radiozender Gouda FM en uitbater van een Pools barbecuerestaurant. In zijn jonge jaren was hij lid van de Partij van de Arbeid.

Roderik Rekker

Panellid

Roderik Rekker (1985) is politicoloog en psycholoog. In 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over onder meer de ontwikkeling van politieke opvattingen bij jongeren. Momenteel doet hij onderzoek naar generatieverschillen in stemkeuze (VENI 2019, UvA) en naar politieke polarisatie over feiten en wetenschap (Göteborgs Universitet, Zweden). Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij co-coördinator van het Nationaal Kiezersonderzoek, waarin onder andere onderzocht werd wat kiezers motiveerde om hun stem op een bepaalde partij uit te brengen. Ook doceerde hij eerder onderzoeksmethoden aan de UvA. Rekker treedt op in de media als deskundige op het gebied van politiek, polarisatie en jongeren. Voor zijn werk verblijft hij een paar maanden per jaar in Zweden. 

Julia Wouters

Panellid

Julia Wouters is een Nederlandse politicologe en schrijfster. Elf jaar lang is ze actief geweest als rechterhand van voormalig PvdA lijsttrekker Lodewijk Asscher. Wouters is auteur van het boek ‘De Zijkant van de Macht: waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten’. Wouters is gespecialiseerd in vrouwelijk leiderschap en coacht veel vrouwen met een bestuurlijke functie. In de media spreekt zij zich regelmatig uit over onderwerpen als politiek en vrouwelijk leiderschap.