Aflevering 9: Kennis voor de Kamer

14 april 2023 – Eind maart ging de vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën in gesprek met Mark MacGann, klokkenluider en voormalig lobbyist bij Uber. Zulke gesprekken met experts vinden vaker plaats: onlangs nog met Klaas Knot van de Nederlandsche Bank en tijdens de coronacrises met RIVM-baas Jaap van Dissel. Voor Kamerleden zijn deze gesprekken belangrijke informatiebronnen.

In deze aflevering van Het Kamergesprek wordt er ingegaan op de vraag: hoe komt de Kamer aan haar kennis? Ook wordt er antwoord gegeven op vragen zoals: Hoe komen Tweede Kamerleden aan hun informatie voor belangrijke debatten? Welke vergaderingen zijn er waarin parlementariërs kennis vergaren? Waar baseren politici hun standpunten op rondom actuele issues? Wat is de rol van lobbyisten? En wat kun jij als burger zelf doen om invloed uit te oefenen?

De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

In aflevering 9 waren bij Kemal aan tafel te gast John Bijl, Sheila Sitalsing, Keklik Yücel en Arco Timmermans. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

John Bijl

Panellid

John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Sheila Sitalsing

Panellid

Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.

Keklik Yücel

Panellid

Keklik Yücel (1968) zat tussen 2010 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. In de fractie beheerde ze onder meer de portefeuille medisch-ethische zaken en emancipatie- en sociale zaken. Ook was ze voorzitter van de Rode Vrouwen in de PvdA. Yücel werd geboren in Turkije en kwam als kind naar Nederland, waar ze aan een HBO-opleiding Personeel en Arbeid volgde. Verder studeerde ze bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tot aan haar Kamerlidmaatschap was ze onder meer werkzaam voor de gemeente Deventer. Na haar tijd in de Tweede kamer nam ze mede het initiatief tot het collectief VrijLinks, waar filmmaker Eddy Terstall eveneens actief is. Yücel is medeopsteller van het gelijknamige manifest en een van de aanjagers van het VrijLinks-debat. Sinds 2021 is ze directeur van de Academie Mens en Arbeid aan de Saxion Hogeschool.

Arco Timmermans

Panellid

Dr. Arco Timmermans (1964) is Bijzonder Hoogleraar Public Affairs aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde aan het European University Institute in Florence binnen de sociale en politieke wetenschappen. Onder meer heeft Timmermans gewerkt bij de TU Delft en de Universiteit Twente, en was tot 2014 onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut in Den Haag. Timmermans is een expert op het gebied van public affairs, de politiek van belangenbehartiging in Nederland en Europa en de adviserende rollen van wetenschappers in het beleidsproces. Daarnaast heeft hij talrijke artikelen gepubliceerd in academische tijdschriften en boeken. Tevens is hij een veelgevraagd commentator in de Nederlandse media en treedt regelmatig op als politiek analist op radio en televisie. Naast zijn academische werkzaamheden is Timmermans actief in verschillende organisaties en adviesorganen. Hij is college lid van het International Public Policy Association en lid van het lobbypanel in het BNR-radioprogramma Zakendoen.