De RaadsWijzer

In de zesdelige podcastserie ‘De RaadsWijzer’ onderzoekt presentator Marcel Bamberg, samen met experts en ervaringsdeskundigen, de lokale politiek. Op welke manieren kun je actief worden in de lokale politiek? Wat doet een gemeenteraadslid voor werk? Hoe kom je op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en hoe voer je vervolgens succesvol campagne? En verschilt het raadswerk tussen gemeenten en tussen lokale politieke partijen en landelijke politieke partijen? Aan het woord komen ervaringsdeskundigen én er wordt gebeld met een prof.   

Hieronder vind je een overzicht van alle afleveringen. Beluister De RaadsWijzer op Spotify, in je favoriete podcastapp of in je webbrowser via Anchor.

Hoe word je actief in de lokale politiek?

In deze eerste aflevering beginnen we bij de start: hoe word je actief in de lokale politiek? Waar kun je tegenaanlopen tijdens dit proces en wat maakt het juist zo leuk? En is het raadslidmaatschap eigenlijk de enige manier om actief te worden in de lokale politiek?

Marcel krijgt antwoord van zijn gast Huri Sahin. Ook belt hij met de prof: Geerten Boogaard.  

Beluister de aflevering via Spotify of in je webbrowser via Anchor.

Verschilt het raadslidmaatschap per gemeente?

Nederland telt bijna 350 gemeenten. Verschilt het raadslidmaatschap per gemeente? En maakt het uit of je raadslid bent voor een landelijke of lokale politieke partij? 

In deze tweede aflevering van De RaadsWijzer krijgt Marcel antwoord van zijn gasten Claire Martens en Marcel van Opzeeland. Ook belt hij met de prof: Julien van Ostaaijen.

Beluister de aflevering via Spotify of in je webbrowser via Anchor.

Hoe kom je op een kieslijst van een politieke partij terecht?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen dragen politieke partijen kandidatenlijsten aan: lijsten met namen van enthousiaste mensen met politieke ambities. Hoe kom je op zo’n lijst? En hoe wordt bepaald op welke plek je terecht komt?  

In deze derde aflevering van De RaadsWijzer krijgt Marcel antwoord van zijn gast Anne Graumans. Ook belt hij met de prof: Marcel Boogers.

Beluister de aflevering via Spotify of in je webbrowser via Anchor.

Hoe voer je succesvol campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Lokale politieke partijen willen bij de gemeenteraadsverkiezingen  natuurlijk zoveel mogelijk stemmen trekken. Hoe voer je een succesvol campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen? Moet je nog steeds de straat op met flyers of is een Instagram-bericht al genoeg? 

In deze vierde aflevering van De RaadsWijzer krijgt Marcel antwoord van zijn gasten Esma Kendir en Justin Koornneef. Ook belt hij met de prof: Laura Kersten.  

Deze aflevering beluister je via Spotify of in je webbrowser via Anchor.

Wat doen gemeenteraadsleden?

Na de verkiezingen nemen de gekozen volksvertegenwoordigers plaats in de gemeenteraad. Welke taken heeft een raadslid en hoe voeren zij deze uit? Hoe verhouden de raad en het college zich tot elkaar? En wat kan je als raadslid eigenlijk bereiken?

In deze vijfde aflevering van De RaadsWijzer krijgt Marcel antwoord van zijn gasten Hester Assen en Reinier Mulder. Ook belt hij met de prof: Hans Vollaard.

Deze aflevering beluister je via Spotify of in je webbrowser via Anchor.

Hoe word je politiek actief bij de provincie of het Rijk?

Naast het raadslidmaatschap in een gemeente kun je ook politiek actief worden bij de Provinciale Staten of in de Eerste of Tweede kamer. Wat houdt dit in? En hoe verhouden deze bestuurslagen zich tot elkaar? 

In deze voorlopig laatste aflevering van De RaadsWijzer krijgt Marcel antwoord van zijn gasten Jeltje van Nieuwenhoven en Christine Teunissen. Ook belt hij met de prof: Klaartje Peters

Deze aflevering beluister je via Spotify of in je webbrowser via Anchor.

De RaadsWijzer uit? Luister meer podcasts van ProDemos

Alle afleveringen van De RaadsWijzer beluisterd? Dan is De ProDemos Podcast vast ook wat voor jou! Meer informatie vind je hier.  

De tekst 'De RaadsWijzer' in lichtblauwe letters op een donkerpaarse achtergrond. In het midden staat bovenin het woordbeeld van ProDemos in witte letters.