Stem jij ook? – informatie over verkiezingen voor mensen met LVB

Op de foto zijn deelnemers te zien aan een workshop van Stem jij ook? Ze hebben gekleurde bordjes vast en lachen.

‘Ik word altijd zenuwachtig van de rij’, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. ‘En ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot.’

Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) kunnen verkiezingen en het stemmen behoorlijk ingewikkeld zijn. Speciaal voor hen is er daarom het het Stem jij ook?-project. Op verschillende manieren leggen we verkiezing en stemmen uit. Daarnaast is er handige informatie voor professionals en naasten.

Onder het Stem jij ook?-project vallen de volgende onderdelen:

Stem jij ook?-verkiezingskrant

Speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) heeft ProDemos de ‘Stem jij ook?’-verkiezingskrant. Een krant in simpele taal en met heldere illustraties.

In deze verkiezingskrant staat informatie over de Tweede Kamerverkiezing op 22 november 2023. In de krant wordt antwoord gegeven op vragen zoals:

 • Waarom is stemmen belangrijk?
 • Waar gaat de Tweede Kamer over?
 • Hoe werkt het stembiljet?
 • Hoe beslis je op wie je stemt?
 • Hoe werkt stemmen?

De kranten kunnen gratis besteld worden in pakketten van 25 stuks. Bij een pakket kranten vind je ook twee posters met uitleg hoe je moet stemmen.

Lees hier meer over de Stem jij ook?-verkiezingskrant of bestel hier een pakket.

Stem jij ook?-workshop op locatie

Graag organiseren we bij jou op locatie een Stem jij ook?-workshop. Tijdens deze workshop behandelen we onder andere:

 • wat de Tweede Kamer doet
 • Stemmen is belangrijk 
 • Stemmen: zo doe je dat 

Praktische informatie: 

 • de workshop duurt maximaal 1,5 uur, inclusief pauze 
 • er is ruimte voor minimaal 10 en maximaal 30 deelnemers
 • de workshop is bedoeld voor moeilijk lerenden en mensen met een LVB 
 • Benodigdheden: computer met laptop, geluid en beamer 
 • de workshops worden aangeboden van 12 oktober t/m 21 november 2023 

Boek de workshops hier.

In het voorjaar van 2019 hielden we in Woerden een Stem jij ook?-bijeenkomst over de Provinciale Statenverkiezingen. Het ministerie van BZK maakte er een filmpje van (klik om te bekijken)

Informatiewebsite www.stemjijook.nl

Op www.stemjijook.nl is toegankelijke informatie te vinden over de verkiezingen en het stemmen. We leggen uit waar de Tweede Kamerverkiezing over gaat en hoe je kunt bepalen op wie je kan stemmen. Ook laten we zien hoe het stemmen werkt.

De website bevat heldere teksten, maar er zijn ook filmpjes te vinden. Over deze filmpjes lees je hieronder meer.

Filmpjes van politieke partijen

In korte filmpjes leggen politieke partijen uit wat hun plannen zijn. Ze doen dit aan de hand van vragen die door mensen met een LVB zelf zijn gesteld. Met behulp van de filmpjes krijgen mensen met een LVB een beeld op welke politieke partijen gestemd kan worden en waar zij voor staan.

De filmpjes staan vanaf 9 oktober op stemjijook.nl/partijen.

ProDemos heeft samen met verschillende organisaties een verzoek gedaan aan alle politieke partijen om filmpjes in te sturen. Naast dit verzoek deden we ook een oproep: zorg dat de verkiezingscampagne ook toegankelijk is voor mensen met een LVB.

Animatiefilmpjes met uitleg

Soms is het fijner om informatie te krijgen via een filmpje. Daarom zijn er voor de Tweede Kamerverkiezing de volgende animatiefilmpjes:

 • De Tweede Kamer uitgelegd
 • Stemmen: Zo doe je dat

De filmpjes zijn vanaf 9 oktober te bekijken op stemjijook.nl/filmpjes.

De filmpjes worden zo toegankelijk mogelijk aangeboden, onder andere met ondertiteling en met een tolk in Nederlandse Gebarentaal. De filmpjes in Nederlandse Gebarentaal zijn vanaf 9 oktober te vinden op stemjijook.nl/NGT.

Kleurplaten

Vanaf 9 oktober 2023 kun je hier vijf informatiekleurplaten downloaden. De kleurplaten zijn te gebruiken ter ondersteuning van informatieve/educatieve gesprekken over stemmen, verkiezingen, invloed uitoefenen en democratie. Op deze manier mensen kun je stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht.

De kleurplaten zijn ontworpen door Mariska Lamiaud ontwerpstudio, voor mensen met een verstandelijke beperking. Mariska Lamiaud mag dit initiatief uitvoeren als winnaar van de Challenge ‘Hoe bepaal ik mijn stem’ van de ministeries van VWS en BZK.

Hulpmiddelen voor professionals en naasten

Ben je een professional die werkt met mensen met lichte verstandelijke beperking of naaste? Kijk dan eens op stemjijook.nl/voor-professionals.

Vragen of suggesties

Heb je vragen over of suggesties voor het Stem jij ook?-project? Neem dan contact op met Margreet Nieuwstad, projectleider ‘Stem jij ook?’ via m.nieuwstad@prodemos.nl of 070-7570239.