Stem jij ook? – voor mensen met LVB

Op de foto zijn deelnemers te zien aan een workshop van Stem jij ook? Ze hebben gekleurde bordjes vast en lachen.

‘Ik word altijd zenuwachtig van de rij’, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. ‘En ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot.’

Met het project ‘Stem jij ook?’ bieden we mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) zoals Wouter ondersteuning bij de verkiezingen. De informatie is ook handig voor naasten en begeleiders.

Er is een verkiezingskrant, een website met uitleg en een online workshop.

Website: www.stemjijook.nl

Op www.stemjijook.nl is vanaf 1 februari toegankelijke informatie te vinden over de verkiezingen, met o.a. animatiefilmpjes met ondertiteling en met een tolk in Nederlandse Gebarentaal.

Ben je een professional die werkt met mensen met LVB, kijk dan ook op stemjijook.nl/voor-professionals.

Lezen: verkiezingskrant

In de ‘Stem jij ook?’-krant over de verkiezingen van 15 maart 2023 staat informatie in simpele taal en met heldere illustraties. Dit zijn de onderwerpen:

 • Jouw stem is belangrijk
 • Provinciale Staten
 • Op wie ga jij stemmen?
 • Zo stem je

De kranten kunnen besteld worden in pakketten van 25 stuks. Je betaalt hiervoor alleen €3,75 verzendkosten. Bij een pakket kranten zitten ook twee posters met uitleg hoe je moet stemmen. Bestel de kranten via de webshop van ProDemos. De kranten worden vanaf begin februari 2023 geleverd.

Kijken & doen: online workshop

Op 1 februari 2023 publiceren we een afwisselende uitzending die je als professional samen met je cliënten kunt bekijken. De uitzending is speciaal voor de doelgroep gemaakt en te bekijken via de startpagina van onze website: stemjijook.nl

De uitzending duurt maximaal 1,5 uur en is voor moeilijk lerenden en mensen met LVB. We behandelen de volgende vier onderwerpen:

 • Jouw stem is belangrijk
 • Provinciale Staten
 • Op wie ga jij stemmen?
 • Zo stem je

We doen verschillende opdrachten en gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen. Ook interviewt een ervaringsdeskundige een aantal politici (waaronder de commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma) over het belang van de provincie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Kijken: filmpjes

We maken animatiefilmpjes en plaatsen filmpjes van lijsttrekkers waarin ze vertellen wat hun partij belangrijk vindt.

Animatiefilmpjes

 • Zo werkt de provincie
 • Provinciale Statenverkiezingen: jouw stem is belangrijk
 • Zo stem je voor Provinciale Staten en het waterschap

Filmpjes van lijsttrekkers

Per provincie verzamelen we filmpjes van kandidaat-Statenleden die vertellen wat hun partij belangrijk vindt. We vragen hen om deze filmpjes zelf op te nemen en de doelgroep goed voor ogen te houden. Op deze manier hopen we de doelgroep ook te kunnen ondersteunen bij het kiezen welke partij het meest bij hen past.

Dit een samenwerking tussen Reinaerde, ASVZ, Ieder(in) en ProDemos. Ervaringsdeskundigen van Reinaerde en ASVZ hebben de vragen die gesteld worden aan de kandidaat-Statenleden bedacht en ingesproken.
NB: Alle partijen worden uitgenodigd. Mocht er van een partij een filmpje ontbreken, dan is dat omdat die partij geen filmpje heeft ingestuurd.

Tip: Bijeenkomsten voor mensen met een verstandelijke beperking (STRAS)

‘Stem jij ook?’ is een project speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en moeilijk lerenden. Niet voor mensen met een matige of ernstige verstandelijke beperking. Als je werkt met deze doelgroepen, dan verwijzen we je graag door naar  STRAS, onderdeel van zorgorganisatie ASVZ. www.stras.nl

Samen met Stichting ABRI en ASVZ heeft STRAS de cursus Stoere Stemmer ontwikkeld. Met de cursus Stoere Stemmer worden (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van hun stem. Met de cursus kunnen zij hun stemrecht gebruiken door te leren hoe je daadwerkelijk gaat stemmen: ‘Wat is stemmen en waarom is dat belangrijk voor mij?’ Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bertina Spelt:

Meer informatie

Voor meer informatie en/of vragen over ‘Stem jij ook?’ kun je contact opnemen met Sedi van Loon.

In het voorjaar van 2019 hielden we in Woerden een Stem jij ook?-bijeenkomst over de Provinciale Statenverkiezingen. Het ministerie van BZK maakte er een filmpje van (klik om te bekijken)