Stem jij ook? – informatie over verkiezingen voor mensen met LVB

Op de foto zijn deelnemers te zien aan een workshop van Stem jij ook? Ze hebben gekleurde bordjes vast en lachen.

‘Ik word altijd zenuwachtig van de rij’, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. ‘En ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot.’

Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) kunnen verkiezingen en het stemmen behoorlijk ingewikkeld zijn. Speciaal voor hen is er daarom het het Stem jij ook?-project. Op verschillende manieren leggen we verkiezing en stemmen uit. Daarnaast is er handige informatie voor professionals en naasten. Je vindt alles op stemjijook.nl.

Onder het Stem jij ook?-project vallen de volgende onderdelen:

Stem jij ook?-verkiezingskrant

Speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) heeft ProDemos de ‘Stem jij ook?’-verkiezingskrant. Een krant in simpele taal en met heldere illustraties. In de krant wordt antwoord gegeven op vragen zoals:

  • Waarom is stemmen belangrijk?
  • Waar gaan de verkiezingen over?
  • Hoe werkt het stembiljet?
  • Hoe beslis je op wie je stemt?
  • Hoe werkt stemmen?

De kranten zijn gratis te bestellen in pakketten van 25 stuks. Er worden geen verzendkosten gerekend bij het bestellen van kranten.

Bestel de krant via de webshop.

Download de Stem jij ook?-verkiezingskrant als toegankelijke PDF

Lees hier meer over de Stem jij ook?-verkiezingskrant.

Stem jij ook?-workshop op locatie

Graag verzorgen we in verkiezingstijd bij jou op locatie gratis een Stem jij ook?-workshop. Boek een datum via reserveer.prodemos.nl.

Praktische informatie: 

  • de workshop duurt maximaal 1,5 uur, inclusief pauze 
  • er is ruimte voor minimaal 10 en maximaal 30 deelnemers
  • de workshop is bedoeld voor moeilijk lerenden en mensen met een LVB 
  • Benodigdheden: computer met laptop, geluid en beamer 
In het voorjaar van 2019 hielden we in Woerden een Stem jij ook?-bijeenkomst over de Provinciale Statenverkiezingen. Het ministerie van BZK maakte er een filmpje van (klik om te bekijken)

Informatiewebsite www.stemjijook.nl

Op www.stemjijook.nl is toegankelijke informatie te vinden over de verkiezingen en het stemmen.

De website bevat heldere teksten, maar er zijn ook filmpjes te vinden. Over deze filmpjes lees je hieronder meer.

Filmpjes van politieke partijen

In korte filmpjes leggen politieke partijen uit wat hun plannen zijn. Ze doen dit aan de hand van vragen die door mensen met een LVB zelf zijn gesteld. Met behulp van de filmpjes krijgen mensen met een LVB een beeld op welke politieke partijen gestemd kan worden en waar zij voor staan.

Animatiefilmpjes met uitleg

Soms is het fijner om informatie te krijgen via een filmpje. Daarom zijn er ook animatiefilmpjes:

De filmpjes worden zo toegankelijk mogelijk aangeboden, onder andere met ondertiteling en met een tolk in Nederlandse Gebarentaal. Bekijk alle filmpjes van de afgelopen Tweede Kamerverkiezing 2023.

Kleurplaten

We bieden vijf informatiekleurplaten die je kunt downloaden. De kleurplaten zijn te gebruiken ter ondersteuning van informatieve/educatieve gesprekken over stemmen, verkiezingen, invloed uitoefenen en democratie. Op deze manier mensen kun je stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht. Je vindt de kleurplaten van de afgelopen Tweede Kamerverkiezing 2023 op de website stemjijook.nl/kleuren.

De kleurplaten zijn ontworpen door Mariska Lamiaud ontwerpstudio, voor mensen met een verstandelijke beperking. Mariska Lamiaud mag dit initiatief uitvoeren als winnaar van de Challenge ‘Hoe bepaal ik mijn stem’ van de ministeries van VWS en BZK.

Hulpmiddelen voor professionals en naasten

Ben je een professional die werkt met mensen met lichte verstandelijke beperking of naaste? Kijk dan eens op stemjijook.nl/voor-professionals.

Vragen of suggesties

Heb je vragen over of suggesties voor het Stem jij ook?-project? Neem dan contact op met Margreet Nieuwstad, projectleider ‘Stem jij ook?’ via m.nieuwstad@prodemos.nl of 070-7570239.