Aflevering 18: Digitale veiligheid

De dreiging van cyberaanvallen op Nederland neemt steeds meer toe. Van cyberspionage tot aan voorbereidingen op sabotage. Aan Defensie de schone taak om ons en onze bondgenoten veilig te houden. In het commissiedebat van woensdag 12 juni werd besproken hoe Defensie ook in de toekomst haar taken in het cyberdomein effectief kan blijven uitvoeren. In deze aflevering van Het Kamergesprek kom je erachter waarom deze vergadering zo belangrijk en bijzonder is. En leer je alles over de ‘Commissie-Stiekem’ en waarom de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zo’n grote rol speelt.

Eén ding is zeker: het is tijd voor actie. De krijgsmacht zet zich in om de gedigitaliseerde samenleving en het bedrijfsleven veilig te houden, nu en in de toekomst. Onderdeel van Defensie is de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), die zorgt voor de cyberweerbaarheid van ons land.

MIVD en Cyber kwamen uitgebreid aan bod tijdens het commissiedebat met demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren. In Het Kamergesprek nemen we je mee in dit parlementaire debat, waarin onder andere het jaarverslag van de MIVD werd besproken, en waarin duidelijk moest worden of Nederland zich snel en goed kan verdedigen bij een cyberaanval.

In aflevering 18 van Het Kamergesprek spreekt presentator Kemal Rijken met zijn gasten over dit commissiedebat van de Kamercommissie voor Defensie over MIVD en Cyber. Te gast zijn Sheila Sitalsing (journalist en hoofduitlegger), Paul Ducheine (brigadegeneraal en cyberspecialist bij de Koninklijke Militaire Academie), Jan Middendorp (oud-Tweede Kamerlid) en Julia Wouters (communicatiedeskundige).

Livestream: 14 juni om 20.00 uur via Nieuwspoort

Lees hieronder meer over de panelleden die in deze aflevering bij presentator Kemal Rijken aanschuiven. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Sheila Sitalsing

Panellid

Sheila Sitalsing is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.

Paul Ducheine

Panellid

Paul Ducheine is brigadegeneraal en cyberspecialist bij de Koninklijke Militaire Academie. Hij is bijzonder hoogleraar in Law of Military Cyber Operations (Cyber Warfare) aan de Universiteit van Amsterdam en Hoogleraar Cyber Warfare aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Hij doet onderzoek naar militair-operationele, bestuurlijke en juridische aspecten van digitale operaties en cyber security. Hierin focust hij op digitale oorlogsvoering, oftewel Cyber Warfare.

Jan Middendorp

Panellid

Jan Middendorp is een Nederlands voormalig VVD-politicus. Hij studeerde geologie en economie. Hij werkte als bankier in Engeland, Nederland en India en werd daarna lid van de Tweede Kamer, waar hij voor de VVD woordvoerder was op onder meer digitalisering. In 2021 werd hij verkozen tot IT-politicus van het jaar 2020. Hij publiceerde over digitalisering & democratie, innovatie en begrotingsnormen.

Julia Wouters

Panellid

Julia Wouters is een Nederlandse politicologe en schrijfster. Elf jaar lang is ze actief geweest als rechterhand van voormalig PvdA lijsttrekker Lodewijk Asscher. Wouters is auteur van het boek ‘De Zijkant van de Macht: waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten’. Wouters is gespecialiseerd in vrouwelijk leiderschap en coacht veel vrouwen met een bestuurlijke functie. In de media spreekt zij zich regelmatig uit over onderwerpen als politiek en vrouwelijk leiderschap.