15 november 2016: de rol van de vrouw in de politiek – “Wat als Donald Trump vrouw was?”

“Het gegeven dat Hillary een vrouw is, heeft een beslissende rol gespeeld in haar verlies.” Dat is één van de stellingen waarover werd gediscussieerd tijdens het Politiek Café ‘M/V aan de macht’ op 15 november.


Professor Monique Leyenaar en Amerika kenner Koen Petersen bespraken de rol van de vrouw in de politiek. Daarbij werd ook gediscussieerd over de verkiezingscampagne tussen Hillary Clinton en Donald Trump in de Verenigde Staten.

De kelderende populariteit van Hillary Clinton

afbeelding1

Een grafiek laat zien dat Hillary Clintons populariteit daalt, telkens als zij zich ergens kandidaat voor stelt, namelijk in de jaren 2000 (kandidaat Senaat), 2008 en 2016 (presidentschap). Koen Petersen denkt niet dat de dalingen in de peilingen iets zeggen over Hillary Clinton als vrouw zijnde, maar dat dit een veelvoorkomend fenomeen is, zowel bij mannelijke als vrouwelijke politici.

Leyenaar denkt dat het vrouw-zijn wel meespeelt in de politiek. Zij schreef het boek Hare Excellentie over het ministerschap vanuit het perspectief van de 33 vrouwelijke ministers die Nederland tot nu toe heeft gehad. “Als een vrouw voor zo’n positie gaat, dan zijn er veel mensen die het zich moeilijk kunnen voorstellen: een vrouw als politiek leider. Er zijn bepaalde stereotypen over hoe een leider moet functioneren. Vrouwelijke kandidaten doen het nooit goed: ze moeten zorgzaam zijn, maar ook krachtig kunnen overkomen. Ze krijgen een dubbele boodschap en daar hebben ze last van.”

Vrouwen zorgen voor socialer beleid

Monique Leyenaar vertelt dat uit de feiten blijkt dat vrouwen voor een socialer beleid kunnen zorgen. Voor haar boek heeft ze heel veel onderzoek gedaan. “Wat is het beleid dat neergezet wordt door vrouwelijke politici en welke door mannen?”

“Als we de historie erbij halen; toen er meer vrouwen in parlementen kwamen, is de politieke agenda drastisch veranderd. Dus de komst van grotere aantallen vrouwen in parlementen hebben ervoor gezorgd dat nu heel veel zaken, zoals kinderopvang en seksueel geweld, op de politieke agenda staan. Dat beleid is toch gemaakt. Dus dan kunnen we wel allemaal op ons kop gaan staan, maar dat is echt gebeurd omdat die vrouwen politieke functies zijn gaan vervullen.”

De mantelpakjes van Hillary Clinton

Ook wordt de kledingstijl van Hillary Clinton besproken. De verschillende kleuren mantelpakjes die Clinton draagt is een veelbesproken onderwerp. Monique Leyenaar vindt het niet kunnen dat hier zoveel media aandacht voor is. Als een man een pak draagt met een das, vinden we dit normaal. Maar welke kledingkeuze is normaal voor een vrouw? Naar aanleiding van haar boek vertelt ze dat in Nederland veel vrouwelijke politici afgerekend op hun kledingkeuze. “Er is geen standaard voor een vrouw.”

“What if Donald Trump was a woman?”

Een toeschouwer uit het publiek vraagt Koen Petersen wat er gebeurd zou zijn als Donald Trump een vrouw was geweest. “What if Donald Trump was a woman?”

Koen geeft aan dat hij het lastig vindt om antwoord te geven op zo’n hypothetische vraag. Wel gelooft hij dat, als een vrouw zich vanuit de democratische partij in Amerika als voorstander van het anti-establishment had gepresenteerd, zij evenveel kans zou hebben gehad op het presidentschap als Donald Trump.

In het tweede deel van de avond droegen Irene Janssen, die campagne voerde voor Hillary Clinton in Miami, en Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid voor D66, beiden een column voor.

“Voor mij is de politicus 3.0 een politica.“

Irene Janssen denkt dat de politiek meer empathische belangen nodig heeft, en die vind je toch vaker in de feminiene kant. “Voor mij is de politicus 3.0 een politica.”

“Zijn wij eigenlijk wel wakker?”

Sjoerd Sjoerdsma maakt zich zorgen: we kijken teveel weg voor de ernstige gevolgen van het presidentschap van Donald Trump. “Zijn wij eigenlijk wel wakker?” vraagt hij zich af. “We moeten allemaal opstaan voor onze rechten, vrijheid en veiligheid. En ja, ik ben boos, ik ben wit, en ik ben een man. Ook ik ben een boze, witte, man.”

Politiek Café met Sylvana Simons

Benieuwd naar het volgende Politiek Café? Op dinsdag 13 december praat Sylvana Simons, kandidaat Tweede Kamerlid voor DENK, over racisme.