Vrijheidscolleges 2021


In aanloop naar 4 en 5 mei maakte ProDemos – in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges, Bibliotheek Wateringse Veld en een aantal Bevrijdingsfestivals – diverse Vrijheidscolleges mogelijk.

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst.

College 1: Edson da Graça

Edson da Graça (1981) is komiek, acteur en presentator. Hij is bekend van de programma’s ‘Willem Wever’ en ‘Gewoon. Bloot’. Da Graça is geboren en getogen in Amsterdam en heeft Kaapverdische roots. Hij brak ooit zijn mbo-studie af om hits te produceren voor Ali B en andere Nederlandse artiesten. Door omstandigheden stopte hij met muziek en belandde op het podium als komiek en presentator.

Da Graça sprak in zijn Vrijheidscollege over wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid en hoe hij zich heeft bevrijd van financiële schulden.

Wanneer: donderdag 15 april 2021, 20:00 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Edson da Graça werd gelivestreamd vanuit Bibliotheek Wateringse Veld. Kijk hieronder het Vrijheidscollege terug.

College 2: Soundos El Ahmadi

Soundos El Ahmadi (1981) is komiek, actrice en presentatrice.

El Ahmadi’s Vrijheidscollege ging over kansen en vooroordelen. Ze sprak over het glazen plafond voor vrouwen en liet zien dat dit plafond voor vrouwen uit een minderheidsgroep nog harder is. Ze ging in op wat voor consequenties het heeft als je op dat plafond bonkt en vertelde dat alles wat je doet, wordt verstoord door heel veel ruis, meestal gebaseerd op vooroordelen en clichés. Die kunnen heel grappig klinken, maar zijn vaak pijnlijk.

Wanneer: woensdag 5 mei 2021, 13:30 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Soundos El Ahmadi kun je hieronder terugkijken.

College 3: Haroon Ali

Haroon Ali (1983) is journalist en schrijver. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst, zijn vader en de zoektocht naar de verhouding tussen de verschillende dimensies van zijn identiteit.

In zijn Vrijheidscollege vertelde Haroon over inspirerende mensen in Pakistan die vechten voor de vrijheid om hun leven zelf vorm te geven. Daarnaast sprak hij over jongeren in Nederland en hoe die de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie in.

Wanneer: woensdag 5 mei 2021, 16:00 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Haroon Ali kun je hieronder terugkijken.

College 4: Joris Linssen

Joris Linssen (1966) is zanger en presentator van geliefde televisieprogramma’s zoals Taxi, Hello Goodbye en Joris’ Showroom.

In zijn Vrijheidscollege ging hij in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.

Wanneer: woensdag 5 mei 2021, 17:30 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Joris Linssen kun je hieronder terugkijken.