Websites

Met de websites van ProDemos kun je op ontdekkingstocht door onze democratie en rechtsstaat.

We hebben drie soorten websites:

Stemhulpen en andere verkiezingswebsites

Nu online!

StemmenTracker

Dit ‘zusje’ van de StemWijzer kijkt niet naar verkiezingsbeloften, maar naar het daadwerkelijke stemgedrag van partijen en de afgelopen kabinetsperiode. Aan de hand van 30 belangrijke stemmingen in de Tweede Kamer kun je je bekijken welke partijen het vaakst hebben gestemd volgens jouw voorkeur.
Bekijk

StemWijzer

De StemWijzer is de bekendste en betrouwbaarste stemhulp in verkiezingstijd. Beantwoord 30 stellingen en vergelijk je standpunten met die van van de politieke partijen. Je ziet in één oogopslag welke partijen het vaakst jouw standpunten delen.  De StemWijzer baseert zich op de verkiezingsprogramma’s van de partijen.
Bekijk
Verdiep je kennis

YoungVoice: de stemhulp voor jongeren

Young Voice is een stemhulp voor jongeren. Young Voice legt jou 20-30 stellingen voor en vergelijkt je standpunten vervolgens met de standpunten van politieke partijen. Jij kiest de thema’s die jij belangrijk vindt. Bij elke stelling kun je een filmpje bekijken met uitleg over de stelling en enkele voor- en tegenargumenten. De uitslag laat zien met welke partijen je de meeste overeenkomst hebt.
Bekijk
Young Voice visual

Alles over de verkiezingen

Op verkiezingen.prodemos.nl kun je allerlei praktische informatie vinden over de aankomende verkiezingen. Waar kun je voor stemmen, hoe werkt het als je iemand anders wil machtigen, waar is het dichtstbijzijnde stembureau etc.
Bekijk
Websites

Stem jij ook?

‘Stem jij ook?’ is een website over de verkiezingen in eenvoudige taal, voor mensen met een verstandelijke beperking.
Bekijk
Voor het onderwijs

Scholierenverkiezingen

Een website over het organiseren van schaduwverkiezingen op school. Met uitslagen van eerdere jaren en filmpjes over de politiek.
Bekijk

Verkiezingsaffiches

Op deze website vind je tientallen Nederlandse verkiezingsaffiches van 1918 tot heden, met achtergrondinformatie. Ook is er overzicht van alle politieke partijen, belangrijke begrippen en jaartallen. Deze site wordt niet meer bijgehouden.
Bekijk
Niet actief

Kinderverkiezingen.nl

Een website over het organiseren van schaduwverkiezingen op de basisschool. Met uitslagen van eerdere jaren en filmpjes over de politiek. We organiseren voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023 geen Kinderverkiezingen (vanwege tijdgebrek).
Bekijk
Niet actief

Partijenvergelijker

Een ander ‘broertje’ van de Stemwijzer. De Partijenvergelijker keek niet naar verkiezingsbeloften, maar naar de beginselen en ideologie van partijen. Als gebruiker kreeg je een aantal vragen voorgelegd met meerdere keuzemogelijkheden, en op basis van je antwoorden kreeg je een indicatie van welke partijen het best bij je zouden passen. De site is nu niet in gebruik.
Bekijk


Educatieve tools

Voor het onderwijs

ProDemos Tools

Met onze tools kun je als docent in de klas werkvormen en spellen over democratie en rechtsstaat uitvoeren. Laat bijvoorbeeld de samenstelling van de Tweede Kamer en de regering of de invloed van ons kiessysteem zien, leg uit hoe de rechtszaal eruitziet, etc.
Bekijk

Lesmateriaal over democratie en rechtsstaat

Vind werkvormen en ander materiaal over democratie en rechtsstaat. Je kunt zoeken op trefwoord of filteren op onderwerp, onderwijstype en lesduur.
Bekijk
Voor het onderwijs

STEM

STEM is een website met spelletjes, quizzen waarmee je op een speelse manier de verkiezingen kunt behandelen in de klas.
Bekijk
Niet actief

Geschiedenis van het Binnenhof in 3D

Op Binnenhof3D kon je in 3D-modellen zien hoe het Binnenhof eruitzag in 1630, 1860, 1970 en 2016. In iedere periode kon je op zoek naar achtergrondinformatie, politieke feitjes, architectonische wetenswaardigheden en anekdotes.
Bekijk
screenshot


Voor bestuurders en politici

Burgerparticipatie

Participatiewijzer

De ParticipatieWijzer is een digitaal afwegingskader voor burgerparticipatie. Het gaat o.a. over de voor- en nadelen van verschillende participatiemethoden en hoe die methoden zich verhouden tot een aantal belangrijke democratische waarden. Wethouders, gemeenteambtenaren, raadsleden en hun ondersteuning kunnen hiermee een constructief gesprek over burgerparticipatie voeren en er onderbouwde keuzes over maken.
Bekijk


Politiek Actief – toolbox

Website voor gemeenten en organisaties die zelf een cursus Politiek Actief willen organiseren.
Bekijk