Aflevering 4: Het Vragenuurtje

Het is vaste prik op dinsdagmiddag: het vragenuur in de Tweede Kamer. Kamerleden kunnen dan mondeling vragen stellen aan de ministers en staatssecretarissen. Maar wat voor functie heeft dat vragenuur eigenlijk? Kunnen Kamerleden met hun vragen invloed uitoefenen op beleid? Hoe bereiden de Kamerleden en de bewindslieden zich erop voor? Hebben ze in andere landen ook zulke vragenuurtjes, en hoe gaat het er dan aan toe? En tot slot: wat heb je er als burger aan?  

De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij Kemal aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Jeltje van Nieuwenhoven

Panellid

Jeltje van Nieuwenhoven (1943) is een voormalig Nederlandse politica en voorzitter van de Tweede Kamer. Haar politieke carrière begon ze in 1978 als raadslid en later als wethouder voor de gemeente Vinkeveen en Waverveen. In 1981 werd ze gekozen als lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid (PvdA) en ze bleef dit tot 2004. Van 1998 tot 2002 was ze voorzitter van de Tweede Kamer, wat haar de eerste vrouwelijke Kamervoorzitter in de Nederlandse geschiedenis maakte. In 2004 verliet Van Nieuwenhoven de Kamer om gedeputeerde te worden van de provincie Zuid-Holland. Tussen 2010 en 2018 was ze lid van de gemeenteraad in Den Haag, waar ze tevens de functie van fractievoorzitter vervulde namens haar partij.

Keklik Yücel

Panellid

Keklik Yücel (1968) zat tussen 2010 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. In de fractie beheerde ze onder meer de portefeuille medisch-ethische zaken en emancipatie- en sociale zaken. Ook was ze voorzitter van de Rode Vrouwen in de PvdA. Yücel werd geboren in Turkije en kwam als kind naar Nederland, waar ze aan een HBO-opleiding Personeel en Arbeid volgde. Verder studeerde ze bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tot aan haar Kamerlidmaatschap was ze onder meer werkzaam voor de gemeente Deventer. Na haar tijd in de Tweede kamer nam ze mede het initiatief tot het collectief VrijLinks, waar filmmaker Eddy Terstall eveneens actief is. Yücel is medeopsteller van het gelijknamige manifest en een van de aanjagers van het VrijLinks-debat. Sinds 2021 is ze directeur van de Academie Mens en Arbeid aan de Saxion Hogeschool.

Chris Aalberts

Panellid

Chris Aalberts (1977) is journalist, onderzoeker en deskundige op het gebied van kleine partijen. Als observant volgde bij onder meer Groenlinks, de PVV en Forum voor Democratie (FvD). Volgelingen van die laatste partij hebben hem bedreigd en geprobeerd zijn journalistieke werk onmogelijk te maken. Desondanks publiceerde hij in 2020 het boek ‘De partij, dat ben ik’, waarin hij verhaalt over de ontwikkeling van FvD en diens leider Thierry Baudet. Momenteel houdt Aalberts onder andere de pro-Europese partij Volt in de gaten. Aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit is Aalberts tevens docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek naar de relatie tussen burgers en de politiek. Zijn onderzoek richt zich onder andere op journalistieke innovatie, sociale media, spindoctoring, popularisering en de Europese Unie.

Hieke Jippes

Panellid

Hieke Jippes is een journalist en een expert op het gebied van Britse politiek. Ze was in het verleden correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor het NRC Handelsblad en is auteur van het boek ‘God save the Queen’. Na haar correspondentschap bij NRC Handelsblad (1987-1994) heeft ze haar werk voortgezet als freelance schrijver voor deze krant en voor weekbladen als De Groene Amsterdammer en HP/DeTijd. Jippes heeft zich ook ontwikkeld als tv- en radiocorrespondent voor diverse nieuwsmedia, zoals RTL-nieuws, BNR en de NOS. Ze was voornamelijk plaatsvervangend correspondent in Londen voor het Radio Een Journaal. Dankzij haar uitgebreide kennis en ervaring in de Britse politiek wordt Jippes vaak gevraagd als expert en is ze een veelgevraagd spreker bij conferenties en media-optredens.