Aflevering 26: Kabinetsval en nieuwe verkiezingen

Het kabinet is gevallen. En dat is niet de eerste keer. Kabinet Kok II viel over de rol van Nederland in Srebrenica. Het tweede kabinet Balkenende over een conflict tussen minister Rita Verdonk en Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Rutte over de toeslagenaffaire. Waarom vallen kabinetten en wat gebeurt er vervolgens?

Op 3 juni is het kabinet Schoof gevallen. Wat volgde was een verhit debat tussen PVV, NSC, VVD en BBB over de vraag: hoe nu verder? Zeker is dat er in de herfst vervroegde verkiezingen komen. En verkiezingen organiseren, dat gaat over meer dan rode potloden slijpen en stembiljetten printen.

In Het Kamergesprek praat presentator Kemal Rijken met verschillende gasten over de val van het kabinet, hoe het demissionair verder gaat en wat er allemaal moet gebeuren richting de stembusgang. Rijken praat erover met historicus Shashi Roopram, ex-Tweede Kamerlid én voormalig Europarlementariër Derk Jan Eppink, communicatie-expert Julia Wouters en secretaris-directeur Hans Klok van de Nederlandse Kiesraad, die verantwoordelijk is voor de aanloop en verloop van de komende Tweede Kamerverkiezing.

Bekijk vanaf vrijdag 13 juni om 20.00 uur ‘Het Kamergesprek’ hieronder. Je kunt het programma ook (terug)zien op de zender NPO Politiek en Nieuws en op Salto 1 Amsterdam.

Lees hieronder meer over de panelleden. Bekijk de hoofdpagina van Het Kamergesprek voor meer informatie en vorige afleveringen.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

Shashi Roopram

Panellid

Shashi Roopram is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.

Derk Jan Eppink

Panellid

Derk Jan Eppink is een Nederlands journalist, columnist en politicus. Van medio 2021 tot eind 2023 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, eerst namens JA21 en vanaf 1 september 2023 namens de BoerBurgerBeweging (BBB). Eerder was hij van 2009 tot 2014 en van 2019 tot 2021 lid van het Europees Parlement.

Hans Klok

Panellid

Hans Klok is sinds 1 juli 2023 de secretaris-directeur van de Kiesraad. Na zijn studie Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht heeft Hans in diverse rollen gewerkt bij de Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving (CZW) en de Directie Concernondersteuning, Politiek Bestuurlijk Advies van BZK.

Julia Wouters

Panellid

Julia Wouters is een Nederlandse politicologe en schrijfster. Elf jaar lang is ze actief geweest als rechterhand van voormalig PvdA lijsttrekker Lodewijk Asscher. Wouters is auteur van het boek ‘De Zijkant van de Macht: waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten’. Wouters is gespecialiseerd in vrouwelijk leiderschap en coacht veel vrouwen met een bestuurlijke functie. In de media spreekt zij zich regelmatig uit over onderwerpen als politiek en vrouwelijk leiderschap.