Aflevering 25: De voorjaarsnota
Ieder jaar wordt de voorjaarsnota door het kabinet opgeleverd voor de laatste bijwerking van zaken. In de afgelopen weken is er veel over gesproken omdat de coalitiepartijen in het kabinet-Schoof het er niet over eens zouden zijn. In april moet de nota bekend worden en dan komt er mogelijk een paukenslag.
Maar wat is de voorjaarsnota nou precies? Waarom is het nodig en hoe wordt die voor het kabinet voorbereid? En wat is de rol van de Tweede Kamer hierin? Presentator Kemal Rijken bespreekt het met historicus Shashi Roopram, parlementair verslaggever Martine Wolzak, oud-Tweede Kamerlid Renske Leijten en communicatiedeskundige Sarah Gagestein.
Bekijk vanaf 17 april om 20.00 uur de aflevering hierboven terug. Je kunt het ook (terug)zien op de zender NPO Politiek en Nieuws en op Salto 1 Amsterdam. Daar wordt het uitgezonden en herhaald.
Lees hieronder meer over de panelleden. Bekijk de hoofdpagina van Het Kamergesprek voor meer informatie en vorige afleveringen.
Kemal Rijken
Presentator
Kemal Rijken
Kemal Rijken is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’.
Shashi Roopram
Panellid
Shashi Roopram
Shashi Roopram is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.
Martine Wolzak
Panellid
Martine Wolzak
Martine Bolzak is politiek verslaggever bij Het Financieele Dagblad. Haar aandachtsgebieden zijn wonen, belastingen, pensioen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2013 schreef ze samen met vier andere journalisten van het Financieele Dagblad het boek: ‘De val van SNS Reaal: hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie’.
Renske Leijten
Panellid
Renske Leijten
Renske Leijten is een politica die zich naar eigen zeggen met veel plezier, inspiratie en motivatie inzet voor betere gezondheidszorg, eerlijkere overheid en integer openbaar bestuur. Namens de Socialistische Partij was ze van 2006 tot 2023 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ze was voorzitter van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. En ze was woordvoerder jeugdbeleid, gezondheidszorg, welzijn en sport van de SP-fractie en later woordvoerder Europa/EU, financiën, binnenlandse zaken en de toekomst van de euro.
Sarah Gagestein
Panellid
Sarah Gagestein
Sarah Gagestein is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.