Huis voor democratie en rechtsstaat

Websites

Om de wereld van de democratie en onze rechtsstaat tot leven te brengen ontwikkelde ProDemos vele tools waarmee je jouw standpunten, invloed en de gevolgen van uw politieke keuzes onder de loep kunt leggen.

Geschiedenis van het Binnenhof in 3D

Op Binnenhof3D zie je in 3D-modellen hoe het Binnenhof eruitzag in 1630, 1860, 1970 en 2016. In iedere periode kun je op zoek naar achtergrondinformatie, politieke feitjes, architectonische wetenswaardigheden en anekdotes. Tip: bij de Stadhouderspoort kun je in 1630 en 1860 de verdwenen Hofgracht zien die na de renovatie opnieuw terugkomt!

StemWijzer

StemWijzerMet de StemWijzer kun je jouw standpunten vergelijken met die van van de politieke partijen. Je beantwoord 30 stellingen en krijgt daarna te zien welke partijen het vaakst jouw standpunten delen.  De StemWijzer baseert zich op het verkiezingsprogramma van een partij.

Young Voice

YoungVoice is een stemhulp voor jongeren. YoungVoice legt jou 20-30 stellingen voor en vergelijkt je standpunten vervolgens met de standpunten van politieke partijen. Jij kiest de thema’s die jij belangrijk vindt en afhankelijk van je keuze legt YoungVoice jou 20 tot 30 stellingen voor. Bij elke stelling kun je een filmpje bekijken met uitleg over de stelling en enkele voor- en tegenargumenten. De uitslag laat zien met welke partijen je de meeste overeenkomst hebt.

Stem jij ook?

Een website over de verkiezingen in eenvoudige taal en, voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Verkiezingsaffiches

VerkiezingsaffichesOp deze website vindt u uitgebreide achtergrondinformatie bij tientallen Nederlandse verkiezingsaffiches van 1918 tot heden. Verder vindt u op deze site een overzicht van alle politieke partijen, belangrijke begrippen en jaartallen.

 

Scholierenverkiezingen

ScholierenverkiezingenEen website over het organiseren van schaduwverkiezingen op school. Met veel filmpjes over de politiek.

ParticipatieWijzer

De ParticipatieWijzer is een digitaal afwegingskader voor burgerparticipatie. Het gaat o.a. over de voor- en nadelen van verschillende participatiemethoden en hoe die methoden zich verhouden tot een aantal belangrijke democratische waarden. Wethouders, gemeenteambtenaren, raadsleden en hun ondersteuning kunnen hiermee een constructief gesprek over burgerparticipatie voeren en er onderbouwde keuzes over maken.

Niet gevonden wat je zocht?

Misschien zocht je de ProgrammaVergelijker? Die website is opgeheven, maar er is nu een website van de Open State Foundation waar je de partijprogramma’s met elkaar kunt vergelijken: https://openstate.eu/nl/programmavergelijker-tk21/