De provincie
De provincies vormen een bestuurslaag tussen de regering in Den Haag en de gemeenten. Dat zie je terug in wat de provincie doet. Soms is de provincie een doorgeefluik, vaak stemt ze zaken af tussen de gemeenten in de regio. Zaken die de hele provincie aangaan, doet de provincie zelf. De taken en bevoegdheden van de provincie liggen op verschillende terreinen. Een bijzondere taak is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.
Nederland telt twaalf provincies, waarvan de meeste al lang bestaan: Groningen, Fryslân, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De jongste provincie is Flevoland, die bestaat sinds 1986. Elke provincie heeft een hoofdstad. Het belangrijkste kenmerk van deze hoofdstad is dat daar het provinciehuis is gevestigd. Dat is het gebouw waar Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten vergaderen en waar veel provincieambtenaren werken.
In dit dossier besteden we aandacht aan de vraag wat de provincie doet, hoe de provincie is georganiseerd en op welke manier de burger invloed kan uitoefenen op het beleid van de provincie.
Lees dit dossier:
Meer informatie
Bestel of download de brochure Wie bestuurt de provincie? – (okt 2017)