Huis voor democratie en rechtsstaat

Vrijheidscolleges

Mededeling i.v.m. het coronavirus

In Nederland gelden sinds zondag 15 maart 2020 maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen veel activiteiten niet doorgaan, of alleen in aangepaste vorm.

Kijk in onze agenda en/of check het laatste Nieuws

Via onze website zijn eerdere evenementen terug te luisteren of te lezen: https://prodemos.nl/agenda/lees-luister/


Het onderstaande programma is niet doorgegaan. We werken eraan om de colleges in het voorjaar van 2021 alsnog (op een veilige manier) te laten plaatsvinden.

In samenwerking met Vadercentrum Adam, Bibliotheek Wateringse Veld en het Bevrijdingsfestival Den Haag organiseert ProDemos in Den Haag Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst.

College 1: Shirin Musa

Shirin Musa is oprichter van de vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom. Vrouwen zijn nog altijd in delen van de wereld overgeleverd aan onderdrukking, intimidatie en een gebrek aan keuzevrijheid. Bijvoorbeeld omdat je volgens sommigen als getrouwde vrouw nog altijd ondergeschikt bent aan de man. Het is moeilijk om je daarvan los te maken, dat gaat vaak gepaard met angst en intimidatie. Dit geldt niet alleen voor vrouwen in zo’n relatie, maar ook voor mensen die zich hierover uitlaten. De vrijheid van de vrouw is dus nog altijd in het gedrang. Shirin Musa wil met haar college laten zien hoe wij met eigen initiatieven kunnen opkomen voor vrouwenrechten wereldwijd.

Praktische info

Wanneer: vrijdag 10 april, 17.00 uur
Waar: Vadercentrum Adam, Jonckbloetplein 24.
Toegang: gratis, aanmelden via mail (B.Sahin@mooiwelzijn.nl) of telefoon (070 – 205 24 10)Er wordt een driegangendiner geserveerd.

College 2: Philip Freriks

In 1945 werd er hevig gevochten om de stad Groningen te bevrijden. Philip Freriks woonde zelf in Utrecht, maar zijn broers waren in de hongerwinter ondergebracht in Groningen, bij opa en oma. Net voordat de Duitse bezetters de stad verlieten werd Philips broertje Jan dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel van een Canadees wapen. Met de bevrijding kwam dus ook een trauma voor de familie Freriks. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Praktische info

Wanneer: dinsdag 14 april, 20.00 uur
Waar: Bibliotheek Wateringse Veld, Laan van Wateringse Veld 468
Toegang: gratis, aanmelden via mail (wateringseveld@bibliotheekdenhaag.nl) of telefoon (070 – 353 63 63)

College 3: Splinter Chabot

In onze huidige maatschappij is vrijheid een abstract begrip, maar onvrijheid ongelofelijk concreet. Het verschijnsel onvrijheid en het proces waarbij het langzaam vat krijgt op een samenleving, is iets waar we enorm alert op moeten zijn. Chabot: ‘Ik ben opgegroeid in een vrij gezin in Den Haag, niemand van ons heeft ooit een oorlog meegemaakt. Onze buren, slechts een spouwmuur van ons vandaan, waren er in 1940-1945 wel bij en leden onder het juk van de bezetters. Onvrijheid is soms letterlijk een muurtje van je verwijderd en kan je verrassen als je er niet alert op bent. Daarom gaat mijn college over het belang van vrijheid voor een generatie die er niet direct een herinnering aan onvrijheid heeft.’

Praktische info

Wanneer: dinsdag 5 mei, 17.15 uur
Waar: Bevrijdingsfestival Den Haag
Toegang: Voor dit college is het niet nodig te reserveren, de toegang is vrij.