Huis voor democratie en rechtsstaat

Vrijheidscolleges

Vrijheidscolleges

Samen met het Vadercentrum, bibliotheek Escamp en het Bevrijdingsfestival organiseert ProDemos in Den Haag drie Vrijheidscolleges. Deze Vrijheidscolleges zijn onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Hierbij koppelen zij verleden en heden aan elkaar. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst. Het zijn de vier waarden waarop de naoorlogse samenleving is gebaseerd.

Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

In de aanloop naar 4 en 5 mei vinden deze colleges door prominente sprekers in het hele land plaats. In Den Haag spreken Natascha van Weezel, Ronald Giphart en Aafke Romeijn.

Opzet Vrijheidscolleges

Het eerste college van de reeks wordt gehouden door auteur en muzikant Aafke Romeijn. Zij zal op 15 april in de Haagse bibliotheek in Escamp tijdens haar college ‘Europa: vrij of verloren’ vertellen over vrijheid binnen Europa.
Als het woord Europa valt, beginnen mensen al snel over de knellende bureaucratie van de Europese Unie, onbegrijpelijke regeltjes, humanitaire drama’s langs de grenzen van het continent en pogingen om te ontsnappen aan het collectief, zoals de Brexit. Maar wat zou Europa kunnen betekenen voor onze individuele en collectieve vrijheid? Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht zal Romeijn zich buigen over de vraag: Is Europa een imaginaire gevangenis of de sleutel tot een vrijere wereld?
Kijk hier voor meer informatie over het eerste college.

Het tweede college wordt gehouden door auteur en documentaire maker Natascha van Weezel. Op 19 april vertelt zij in het Vadercentrum Adam haar verhaal over vrijheid. Dit college vindt plaats in twee delen tussen de gangen van een gezamenlijk diner door.
Kijk hier voor meer informatie over het tweede college.

Het derde en laatste college wordt door auteur Ronald Giphart gehouden. Zijn college vindt plaats op 5 mei in een bus op het bevrijdingsfestival in Den Haag.
Kijk hier voor meer informatie over het derde college.

Praktische informatie

Wanneer: 15 en 19 april, en 5 mei
Waar:        Bibliotheek Escamp, Vadercentrum Adam en het Bevrijdingsfestival aan het Maliveld
Toegang:  De colleges zijn gratis, aanmelden kan via ons reserveringssysteem