Huis voor democratie en rechtsstaat

Vrijheidscolleges 2021


In aanloop naar 4 en 5 mei maakte ProDemos – in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges, Bibliotheek Wateringse Veld en een aantal Bevrijdingsfestivals – diverse Vrijheidscolleges mogelijk.

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst.

College 1: Edson da Graça

Edson da Graça (1981) is komiek, acteur en presentator. Da Graca reflecteert in zijn Vrijheidscollege op de verschillende keuzes die hij maakte in zijn leven en hoe hij zijn eigen weg vond. Bekend van onder andere de programma’s Willem Wever en Gewoon. Bloot. Da Graça is geboren en getogen in Amsterdam en heeft Kaapverdische roots. Hij stopte ooit met zijn MBO-studie om hits te produceren voor Ali B en andere Nederlandse artiesten. Door omstandigheden stopte hij met muziek en belandde op het podium als komiek en presentator. Da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid en hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden.

Praktische info

Wanneer: donderdag 15 april 2021, 20:00 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Edson da Graça werd gelivestreamd vanuit Bibliotheek Wateringse Veld. Kijk hieronder het Vrijheidscollege terug.

Vrijheidscolleges Live

Omdat Bevrijdingsdag 2021 niet fysiek gevierd kan worden, hebben de Vrijheidscolleges samen met veel Bevrijdingsfestivals een nieuw online programma ontwikkeld; Vrijheidscolleges Live.

College 2: Soundos El Ahmadi

Soundos El Ahmadi (1981) is komiek, actrice en presentatrice. Haar Vrijheidscollege gaat over kansen en vooroordelen. Ze spreekt over het glazen plafond dat voor vrouwen bestaat en hoe dit plafond voor vrouwen uit een minderheidsgroep nog harder is. Ze gaat in op wat voor consequenties het heeft als je op dat plafond bonkt en over vooroordelen en clichés. Want alles wat je doet, wordt verstoord door heel veel ruis, meestal gebaseerd op vooroordelen en cliché’s. Die kunnen heel grappig klinken, maar zijn vaak pijnlijk.

Praktische info

Wanneer: woensdag 5 mei 2021, 13:30 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Soundos El Ahmadi kun je hieronder terugkijken.

College 3: Haroon Ali

Haroon Ali (1983) is journalist en schrijver. Hij vertelt in zijn Vrijheidscollege over zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst, zijn vader en de zoektocht naar de verhouding tussen de verschillende dimensies van zijn identiteit. In zijn Vrijheidscollege gaat Haroon in op hoe inspirerende mensen in Pakistan vechten voor de vrijheid om hun leven zelf vorm te geven. Daarnaast spreekt hij over hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie in.

Praktische info

Wanneer: woensdag 5 mei 2021, 16:00 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Haroon Ali kun je hieronder terugkijken.

College 4: Joris Linssen

Joris Linssen (1966) is zanger en presentator van geliefde televisieprogramma’s zoals Taxi, Hello Goodbye en Joris’ Showroom. In zijn Vrijheidscollege gaat hij in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.

Praktische info

Wanneer: woensdag 5 mei 2021, 17:30 uur
Waar: Het Vrijheidscollege van Joris Linssen kun je hieronder terugkijken.