Collegereeks ‘Gezond wantrouwen: motor van de democratie?’ (2016)

De kloof tussen samenleving en politiek is veelbesproken. Veel burgers staan wantrouwend tegenover bestuurders en politici, maar ook ten opzichte van de democratie. Van 17 oktober tot 14 november 2016 bekeken we in deze collegereeks wantrouwen van verschillende kanten.
Democratie draait om de controle van de macht; het is dan ook niet vreemd dat wantrouwen daarin een belangrijke rol speelt. We benaderen het onderwerp daarom deze keer van een andere kant: is wantrouwen misschien een onmiskenbare motor van de democratie? Ook bekijken we hoe wantrouwen zich manifesteert in de politiek zelf. Populistische bewegingen hebben een plaats in het politieke stelsel. Zij denken veel stemmen krijgen door in te spelen op het gebrek aan vertrouwen bij kiezers.
Wantrouwen in de politiek
Deze collegereeks gaat over wantrouwen, en daarmee ook over vertrouwen, in de politiek. Uiteraard staan we stil bij de problematische aspecten van wantrouwen in de politiek. Is het wantrouwen dat we om ons heen zien ook een afkeer van de democratische rechtsstaat? Kan cynisme de democratische rechtsstaat aantasten? Ook kijken we naar de toekomst. Is ons bestel berekend op de ontwikkelingen in de 21e eeuw?
Van 17 oktober tot 14 november 2016 bekijken we dit thema in vier colleges onder leiding van Tom van der Meer, universitair hoofddocent in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in politiek vertrouwen, electoraal gedrag, (etnische diversiteit en) sociale cohesie, en onderzoeksmethoden.
Tom van der Meer was op dinsdag 13 september te zien tijdens Nieuwsuur en hij besprak daar de ‘democratische crisis.’
Collegereeks
De collegereeks bestaat uit vier bijeenkomsten. U kunt zich apart aanmelden voor elk college.
-
College 1: Zonder wantrouwen geen democratie – maandag 17 oktober
Tom van der Meer, hoofddocent in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, leidt het eerste college en bespreekt de kiezer, participatie, stemgedrag en vertrouwen. Lees meer.
-
College 2: Populisme mobiliseert wantrouwen – maandag 24 oktober
Wat is populisme en waar komt het vandaan? Deze en vele andere vragen over dit onderwerp komen aan bod in dit college van Matthijs Rooduijn, politiek socioloog aan de universiteit van Utrecht. Lees meer.
-
College 3: Wantrouwen vanuit de maatschappij – maandag 31 oktober
Tijdens het derde college bespreekt Eefje Steenvoorden, docent politieke sociologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, de invloed van de maatschappij op het vertrouwen in de democratie. Lees meer.
-
College 4: Naar een moderne democratie – maandag 14 november
In het laatste college van de reeks kijkt Tom van der Meer naar mogelijke oplossingen voor het gebrek aan vertrouwen in de democratie. Hoe kan het anders? Werken andere vormen van democratie? Lees meer.
Praktische informatie
- Wanneer? Van 17 oktober tot 14 november 2016, 20:00 – 21.30 uur
- Waar? ProDemos, Hofweg 1H, Den Haag, foyer 4e verdieping
- Toegang is gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem
Wilt u meer weten over de inhoud van deze collegereeks? Neem dan contact op met Tim van Lieshout.