Effectiviteit van ons aanbod
Als kennis- en voorlichtingsinstituut wil ProDemos evidence-informed werken: hebben onze programma’s, gastlessen en werkvormen wel het gewenste effect? Steken de deelnemers er iets van op, en zo ja wat precies? Hoe goed beklijft de kennis?
Om te weten of de programma’s van ProDemos werkelijk bijdragen aan de doelstellingen die we ermee hebben, laten we onderzoek doen naar de effectiviteit van onze programma’s.
Bekijk op deze pagina de onderzoeksrapporten.
Educatieve activiteiten
- Verkiezingsgastlessen: Gemeenteraadsverkiezingen 2022: meer kennis, interesse en zelfvertrouwen. Een onderzoek naar de effecten van de online en fysieke Verkiezingsgastlessen 2022. Door Sabine Geers en Frank Wanders (2022)
- Politiek in een dag: On‑Site Citizenship Education: An Efective Way of Boosting Democratic Engagement and Reducing Inequalities Among Young People? – Door Laura E. M. Mulder (2021)
- Democratiespel & Klassenbezoek: Meer impact dan een normale les: een onderzoek naar de effecten van Democratiespel Gelderland en Klassenbezoek@Gemeentehuis. Door Rick van Well & Frank Wanders (2020)
- Verkiezingsfestivals: Een feest van de democratie? Een onderzoek naar de effectiviteit van de mbo-festivals over de Europese verkiezingen 2019. Door Wouter van der Zanden MSc. & dr. Frank Wanders (2019)
- DemocratieLAB: De effecten van het DemocratieLab. Door Jasmijn Verbeek (2015). Of lees de samenvatting.
Burgerparticipatie: cursus Politiek Actief
De politiek ziet graag dat inwoners van Nederland meedenken over het beleid, zowel op lokaal als nationaal niveau. ProDemos onderzoekt het functioneren en de aard van burgerparticipatie vanuit verschillende invalshoeken:
- Politiek Actief 2018–2021: een onderzoek naar de impact van de cursus Politiek Actief. Door Frank Wanders en Jelmer van der Zee
- De effecten van de cursus Politiek Actief – onderzoek door Yara Al Salman (2016)
Kohnstamm Instituut: ProDemos richt zich met succes op burgerschap
De subsidie die ProDemos ontvangt, wordt goed besteed en is doeltreffend. Dat blijkt uit onderzoek van het Kohnstamm Instituut uit 2016, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De positieve evaluatie leidt tot continuering van de subsidie.