Aflevering 8: De Eerste Kamer

De Eerste Kamer gaat samen met de Tweede Kamer over het beleid van Nederland. In tegenstelling tot de leden van de Tweede Kamer, kiezen we de leden van de Eerste Kamer niet direct, want dat doen de Provinciale Statenleden. Met jouw stem bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart heb je dus indirect óók invloed op de Eerste Kamer.

Vanwege de verkiezingen staat de Eerste Kamer centraal in een nieuwe aflevering van onze talkshow Het Kamergesprek. Want wat is de rol van de Eerste kamer eigenlijk in onze democratie? Wat doen Eerste Kamerleden precies? En over welke belangrijke wetten buigt de Eerste Kamer zich op dit moment?

De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij Kemal aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

John Bijl

Panellid

John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Hanneke Gelderblom

Panellid

Hanneke Gelderblom (1936) is politiek deskundige en opiniemaker. Van 1970 tot 1985 was ze voor D66 gemeenteraadslid in Den Haag en van 1986 tot in 1999 zat ze voor die partij in de Eerste Kamer. Daar hield ze zich onder meer bezig met volkshuisvesting, sociale zaken, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Ook was ze lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Tot 2019 was ze OVSE-verkiezingswaarnemer in onder andere Oekraïne, Bosnië, Azerbeidzjan, Armenië, Macedonië en de Verenigde Staten. Gelderblom is een overlevende van de Sjoa: zo schuilde ze in de Tweede Wereldoorlog op twaalf verschillende onderduikadressen. Momenteel gaat het grootste deel van haar tijd naar het interreligieuze Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM). Ook heeft ze een column op de Joodse nieuws- en achtergrondensite Jonet.nl.

Sheila Sitalsing

Panellid

Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.

Bert van den Braak

panellid

Bert van den Braak (1958) is een Nederlandse historicus en politiek wetenschapper, gespecialiseerd in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, waaronder het proefschrift ‘De Eerste Kamer. Geschiedenis, samenstelling en betekenis 1815-1995’, het boek ‘De geschiedenis van de Tweede Kamer’ en een boek over de Nederlandse parlementaire geschiedenis tussen 1946-2016. Van den Braak is sinds 2018 Bijzonder Hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht en werkt als webredacteur en onderzoeker bij het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden. Naast zijn academische werkzaamheden is hij werkzaam als redacteur voor de websites Parlement.com en Europa-Nu.nl. Van den Braak wordt vaak gevraagd als expert op het gebied van de Nederlandse politiek in verschillende media.