Aflevering 19: Het kabinet-Schoof

Het kabinet-Schoof is op dinsdag 2 juli 2024 beëdigd door koning Willem-Alexander. Voorafgaand aan de installatie van dit nieuwe kabinet was er de verkiezing en formatie en waren er voor het eerst ook hoorzittingen. Na de beëdiging van de 16 ministers en 13 staatssecretarissen volgde de bordesscene en de eerste vergadering van het kabinet.

Waarom waren er hoorzittingen? Waarom noemen we het kabinet van premier Dick Schoof een ‘extraparlementair’ kabinet? En wat gebeurde er tijdens het debat over de regeringsverklaring? In deze aflevering krijg je antwoord op al je vragen en blikken we ook alvast vooruit op de komende maanden tot aan Prinsjesdag.  

In aflevering 19 van ‘Het Kamergesprek’ spreekt presentator Kemal Rijken met zijn gasten over het Kabinet-Schoof, de hoorzittingen en eerste parlementair debat over de regeringsverklaring. Te gast zijn John Bijl (politiek deskundige), Hanneke Gelderblom (oud-senator), Shashi Roopram (historicus) en Romana Abels (EU-correspondent).

Lees hieronder meer over de panelleden die in deze aflevering bij presentator Kemal Rijken aanschuiven. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’. 

John Bijl

Panellid

John Bijl houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Hanneke Gelderblom

Panellid

Hanneke Gelderblom is politiek deskundige en opiniemaker. Van 1970 tot 1985 was ze voor D66 gemeenteraadslid in Den Haag en van 1986 tot in 1999 zat ze voor die partij in de Eerste Kamer. Daar hield ze zich onder meer bezig met volkshuisvesting, sociale zaken, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Ook was ze lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Tot 2019 was ze OVSE-verkiezingswaarnemer in onder andere Oekraïne, Bosnië, Azerbeidzjan, Armenië, Macedonië en de Verenigde Staten. Gelderblom is een overlevende van de Sjoa: zo schuilde ze in de Tweede Wereldoorlog op twaalf verschillende onderduikadressen. Momenteel gaat het grootste deel van haar tijd naar het interreligieuze Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM). Ook heeft ze een column op de Joodse nieuws- en achtergrondensite Jonet.nl.

Shashi Roopram

Panellid

Shashi Roopram is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.

Romana Abels

Panellid

Romana Abels is EU-correspondent van dagblad Trouw in Brussel, Luxemburg en Straatsburg.