Aflevering 10: Een nieuwe pensioenwet

Al bijna vijftien jaar wordt er over gesproken: de hervorming van de huidige pensioenwet. Een hervorming die veel gaat veranderen voor meer dan drie miljoen gepensioneerden en bijna zes miljoen werkende Nederlanders. Een vermogen van 1.500 miljard euro staat op het spel. Deze week bereikten de plannen van minister Carola Schouten het laatste station in het parlement: de Eerste kamer. Tijd voor een nieuwe aflevering van onze talkshow Het Kamergesprek.

In deze aflevering van Het Kamergesprek leggen we uit wat de nieuwe pensioenwet inhoudt en waarin die verschilt met het oude stelsel. We bespreken welke weg de wet heeft afgelegd voordat de Eerste Kamer erover kan stemmen. Ook aan we in op de frames, spins en politiek in en rond de debatten over de nieuwe pensioenwet.

Gasten

Lees hieronder wie er in deze aflevering bij presentator Kemal rijken aanschuiven als panelleden. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.

John Bijl

Panellid

John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.

Shashi Roopram

Panellid

Shashi Roopram (1982) is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.

Sarah Gagestein

Panellid

Sarah Gagestein (1986) is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Huub Bellemakers

Panellid

Huub Bellemakers (1979) is campagne-expert. Hij werkte onder andere voor GroenLinks, Rutgers, FNV en DeGoedeZaak. Begin jaren 2010 stond hij mede aan de wieg van online campagnevoeren in Nederland. Via zijn YouTube-vlog ‘Campagnepraat’ beschouwt hij allerlei aspecten van politieke en maatschappelijke campagnes, van strategie tot aan Insta-posts en debatten. Eerder was hij de campagneadviseur van GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen, waar hij nog steeds woont en werkt. In diezelfde plaats was hij gemeenteraadslid voor GroenLinks. Ook is hij opiniemaker op Twitter en in de reguliere media. Bellemakers kwam in 2021 in het nieuws vanwege stickers die ‘Vizier op Links’ op zijn voordeur had geplakt. Hij deed daarvan aangifte. 

Kemal Rijken

Presentator

Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’.