Het Kamergesprek: parlementaire debatten uitgelegd
Parlementaire debatten doen ertoe en hebben impact op iedereen, maar wat wordt er nou echt besproken en waarom? En bovenal: wat heb jij als burger aan weer zo’n urenlang Kamerdebat? Samen met een wisselend panel van deskundigen pluist presentator Kemal Rijken deze en andere vragen uit in Het Kamergesprek: parlementaire debatten uitgelegd, de politieke talkshow om het parlementaire debat beter te begrijpen. Het programma is te zien via de livestream op deze website, het YouTube van Nieuwspoort, NPO Politiek en Nieuws en bij verschillende regionale omroepen.
In de menubalk hiernaast vind je meer informatie over de afleveringen.
De presentator en het panel
Kemal Rijken
Presentator
Kemal Rijken
Kemal Rijken (1980) is publicist, politicoloog en schrijver van non-fictieboeken. In het verleden schreef hij onder meer ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Eigen Volk’, een boek over de geschiedenis van de rechts-nationalistische beweging in Europa. Zijn werkgebied ligt in binnen- en buitenland, waarvoor hij onder andere verhalen maakt voor HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Momenteel werkt Rijken aan een boek over de nut en noodzaak monarchieën in het moderne Europa, waarin hij de onderzoek doet naar de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de monarchie in twaalf landen. Voor tv-zender Salto Amsterdam presenteert hij AmstelPolis, een praatprogramma over de Amsterdamse politiek. Rijken neemt de presentatie op zich van ‘Het Kamergesprek’.
Chris Aalberts
Panellid
Chris Aalberts
Chris Aalberts (1977) is journalist, onderzoeker en deskundige op het gebied van kleine partijen. Als observant volgde bij onder meer Groenlinks, de PVV en Forum voor Democratie (FvD). Volgelingen van die laatste partij hebben hem bedreigd en geprobeerd zijn journalistieke werk onmogelijk te maken. Desondanks publiceerde hij in 2020 het boek ‘De partij, dat ben ik’, waarin hij verhaalt over de ontwikkeling van FvD en diens leider Thierry Baudet. Momenteel houdt Aalberts onder andere de pro-Europese partij Volt in de gaten. Aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit is Aalberts tevens docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek naar de relatie tussen burgers en de politiek. Zijn onderzoek richt zich onder andere op journalistieke innovatie, sociale media, spindoctoring, popularisering en de Europese Unie.
Huub Bellemakers
Panellid
Huub Bellemakers
Huub Bellemakers (1979) is campagne-expert. Hij werkte onder andere voor GroenLinks, Rutgers, FNV en DeGoedeZaak. Begin jaren 2010 stond hij mede aan de wieg van online campagnevoeren in Nederland. Via zijn YouTube-vlog ‘Campagnepraat’ beschouwt hij allerlei aspecten van politieke en maatschappelijke campagnes, van strategie tot aan Insta-posts en debatten. Eerder was hij de campagneadviseur van GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen, waar hij nog steeds woont en werkt. In diezelfde plaats was hij gemeenteraadslid voor GroenLinks. Ook is hij opiniemaker op Twitter en in de reguliere media. Bellemakers kwam in 2021 in het nieuws vanwege stickers die ‘Vizier op Links’ op zijn voordeur had geplakt. Hij deed daarvan aangifte.
John Bijl
Panellid
John Bijl
John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.
Hero Brinkman
Panellid
Hero Brinkman
Hero Brinkman (1964) is een oud-politieman en voormalig politicus. Van 2006 tot 2012 was hij lid van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Nadat hij uit de PVV-fractie was gestapt, ging hij in de zomer van 2012 door met Democratisch Politiek Keerpunt, waarbinnen hij onder meer samenwerkte met ex-VVD-minister Rita Verdonk. Nadat Brinkman in hetzelfde jaar bij de Kamerverkiezingen geen zetel behaalde, verliet hij het parlement. Momenteel is hij niet langer actief in de politiek. Brinkman runt een organisatie- en adviesbureau en is actief voor de stichting Samen Onze Solidariteit (SOS). Verder was hij na zijn politieke carrière presentator bij de lokale radiozender Gouda FM en uitbater van een Pools barbecuerestaurant. In zijn jonge jaren was hij lid van de Partij van de Arbeid.
Sarah Gagestein
Panellid
Sarah Gagestein
Sarah Gagestein (1986) is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in framing. Als taalstrateeg helpt ze organisaties aan de juiste woorden. Haar bureau Taalstrategie analyseert, beoordeelt en bedenkt frames voor organisaties met idealen. Met een achtergrond in Retorica, Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Japans (BA) is Gagestein zeer geïnteresseerd in de manier waarop taal maximaal kan overtuigen. Welke woorden werken? Haar diensten bestaan uit workshops, consultancy, research en het schrijven van goed geframede teksten. Ze publiceerde onder andere de boeken ‘Denk niet aan een roze olifant’ (2014), ‘Harder praten helpt niet’ (2015) en ‘Word meesterframer’ (2019). Sarah werkte onder andere voor het Openbaar Ministerie, Novartis, Goede Doelen Nederland en het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Hanneke Gelderblom
Panellid
Hanneke Gelderblom
Hanneke Gelderblom (1936) is politiek deskundige en opiniemaker. Van 1970 tot 1985 was ze voor D66 gemeenteraadslid in Den Haag en van 1986 tot in 1999 zat ze voor die partij in de Eerste Kamer. Daar hield ze zich onder meer bezig met volkshuisvesting, sociale zaken, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Ook was ze lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Tot 2019 was ze OVSE-verkiezingswaarnemer in onder andere Oekraïne, Bosnië, Azerbeidzjan, Armenië, Macedonië en de Verenigde Staten. Gelderblom is een overlevende van de Sjoa: zo schuilde ze in de Tweede Wereldoorlog op twaalf verschillende onderduikadressen. Momenteel gaat het grootste deel van haar tijd naar het interreligieuze Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM). Ook heeft ze een column op de Joodse nieuws- en achtergrondensite Jonet.nl.
Roderik Rekker
Panellid
Roderik Rekker
Roderik Rekker (1985) is politicoloog en psycholoog. In 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over onder meer de ontwikkeling van politieke opvattingen bij jongeren. Momenteel doet hij onderzoek naar generatieverschillen in stemkeuze (VENI 2019, UvA) en naar politieke polarisatie over feiten en wetenschap (Göteborgs Universitet, Zweden). Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij co-coördinator van het Nationaal Kiezersonderzoek, waarin onder andere onderzocht werd wat kiezers motiveerde om hun stem op een bepaalde partij uit te brengen. Ook doceerde hij eerder onderzoeksmethoden aan de UvA. Rekker treedt op in de media als deskundige op het gebied van politiek, polarisatie en jongeren. Voor zijn werk verblijft hij een paar maanden per jaar in Zweden.
Shashi Roopram
Panellid
Shashi Roopram
Shashi Roopram (1982) is historicus, politiek antropoloog, opiniemaker en verslaggever. Hij groeide op in Den Haag, een stad waarin hij te maken kreeg met discriminatie en uitsluiting. Maar Roopram wil geen onderdeel zijn van de zogenaamde ‘zieligheidsindustrie’ en vindt dat nieuwkomers vanuit hun eigen kracht in de maatschappij moeten staan. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeksassistent op de sociologie-faculteit van de Vrije Universiteit. Momenteel is hij docent aan de Haagse Hogeschool en ieder jaar geeft hij gastcolleges over de politieke participatie van niet-westerse migranten in Nederland. Van 2010 tot en met 2012 was hij bestuurslid en campagnecoördinator voor de PvdA in de afdelingen Den Haag en Zuid-Holland. Roopram deed onderzoek naar de vraag waarom Hindoestanen op de PVV stemmen en promoveert momenteel. Hij staat bekend om zijn rechts-conservatieve opinies en maatschappijbeeld.
Sheila Sitalsing
Panellid
Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.
Keklik Yücel
Panellid
Keklik Yücel
Keklik Yücel (1968) zat tussen 2010 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. In de fractie beheerde ze onder meer de portefeuille medisch-ethische zaken en emancipatie- en sociale zaken. Ook was ze voorzitter van de Rode Vrouwen in de PvdA. Yücel werd geboren in Turkije en kwam als kind naar Nederland, waar ze aan een HBO-opleiding Personeel en Arbeid volgde. Verder studeerde ze bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tot aan haar Kamerlidmaatschap was ze onder meer werkzaam voor de gemeente Deventer. Na haar tijd in de Tweede kamer nam ze mede het initiatief tot het collectief VrijLinks, waar filmmaker Eddy Terstall eveneens actief is. Yücel is medeopsteller van het gelijknamige manifest en een van de aanjagers van het VrijLinks-debat. Sinds 2021 is ze directeur van de Academie Mens en Arbeid aan de Saxion Hogeschool.
Het Kamergesprek is een productie van ProDemos in samenwerking met perscentrum Nieuwspoort, naar een idee van Kemal Rijken.