10 februari 2015: over Rusland en Oekraïne: ‘Poetin is geen communist’

Het Politiek Café van dinsdag 10 februari 2015 stond in het teken van Rusland, Oekraïne en de VS: hoe nu verder? Er werd gesproken met Ruslandexperts Hubert Smeets en Wierd Duk en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven las een column voor. De avond werd geleid door moderatoren Daniel Schut en Marcel Bamberg.

Quiz en introductie

De avond begon met een interessante kennismakingsquiz over Rusland en Oekraïne. “Met welke Amerikaanse president kreeg Vladimir Poetin voor het eerst echt te maken?” De debatleider laat als antwoord een beroemde foto zien van Poetin als KGB’er met president Ronald Reagan op het Rode Plein in Moskou. De vraag wanneer het conflict in Oekraïne is gestart levert discussie op. Volgens Hubert Smeets (NRC, oud-Ruslandcorrespondent) staat het juiste antwoord niet op het scherm. “Het goede antwoord is namelijk op 18 september 2013. Dat is de datum waarop de hectische periode is begonnen aan de oostelijke grens van Oekraïne.” Smeets begint vervolgens met zijn introductie over Oekraïne en Rusland en wijst daarbij op het scherm de conflictgebieden aan: onder andere schiereiland de Krim en de twee afgescheiden ‘volksrepublieken’ Loegansk en Donetsk.

Drie stellingen

Met rode en groene stickers op een bord gaf het publiek bij binnenkomst hun mening over drie stellingen, die vervolgens ook in de discussie terugkwamen.

Onze media berichten teveel vanuit westers perspectief (overwegend mee eens)

Met deze stelling is het publiek het overwegend eens. Niet  voor niets zijn ze aanwezig bij deze bijeenkomst, waar Ruslandexperts Smeets en Duk ook het Russische perspectief toelichten. “Vergis je niet, Poetin is geen communist”, benadrukt Smeets. “Hij wil niet terug naar de Sovjet-Unie, maar wel naar het grote Russische rijk, waarvan de Sovjet-Unie voor hem een symbool is.” Wierd Duk (journalist, oud-Ruslandcorrespondent en auteur van ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’) vertelt dat Poetin in Rusland erg populair is: “Hij is een sterke leider volgens de bevolking”.

De VS moet wapens leveren aan het Oekraïense leger (overwegend oneens)

Uit het publiek klinkt de vraag: “Waarom zijn het automatisch de Verenigde Staten die wapens zouden moeten leveren, waarom niet Europa? Laten we zelf eens onze problemen aanpakken.” Volgens Duk is Europa echter niet genoeg een eenheid en is die optie niet reëel. Wat hem betreft moet de NAVO in actie komen. Smeets noemt een wapenstilstand als mogelijkheid, waarbij Poetin en Merkel als oplossing tot een soort confederatie zouden kunnen komen: een samenwerking van onafhankelijke staten of (deel)staten die samen één staat vormen.

Nederland moet in EU-verband sancties tegen Rusland blijven steunen, ongeacht de economische gevolgen (overwegend eens)

De overgrote meerderheid van het publiek vindt dat Nederland door moet gaan met de sancties tegen Rusland. Beide sprekers zijn het hier mee eens. Duk: “We staan op de rand van oorlog en vrede, het is mogelijk dat dit de grootste crisis in Europa wordt sinds de bouw van de muur. Mensenlevens gelden niet voor Poetin, daarom moet er actie ondernomen worden.”

Column Stientje van Veldhoven

Halverwege de avond leest Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven als intermezzo een column voor. Zij spreekt over democratie en de vrijheid van meningsuiting. “Ik ben een democraat. En een fundamentalist. Laat me dat uitleggen.” Lees haar column

Volgende Politiek Café: Is de provincie een overbodige bestuurslaag?

Op dinsdag 10 maart vindt het volgende Politiek Café plaats, over de provincies. Is dit een overbodige bestuurslaag? Met Johan Remkes (commissaris van de Koning in Noord-Holland, oud-minister en voorzitter van het Interprovinciaal overleg) en Gerard Schouw (Tweede Kamerlid D66).

Marith Rebel-Volp, Tweede Kamerlid voor de PvdA en op vrijdagen huisarts, leest een column voor in de rubriek ‘De Haagse Zeepkist’.

Foto’s

De foto’s van het Politiek Café over Rusland, Oekraïne en de VS staan op onze Facebookpagina.