Kiescollege niet-ingezetenen
Op 15 maart 2023 waren er voor het eerst verkiezingen voor het Kiescollege niet-ingezetenen. Via deze verkiezing kunnen Nederlanders in het buitenland invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.
Ben je Nederlander en woon je buiten Nederland (in het buitenland of in Aruba, Curaçao of Sint Maarten)? Dan kun je voortaan eens in de vier jaar je stem uitbrengen voor het Kiescollege niet-ingezetenen. Dit is een nieuwe verkiezing die Nederlanders in het buitenland de mogelijkheid geeft om invloed uit te oefen op de samenstelling van de Eerste Kamer.
De gekozen leden van het kiescollege niet-ingezetenen stemmen namelijk samen met de leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges van Caribisch Nederland, voor de samenstelling van de Eerste Kamer.
Hoe kun je stemmen?
Je kunt je stem per brief uitbrengen via de post of je kunt je briefstem afgeven bij een Nederlandse ambassade in het buitenland.
Je moet je hiervoor eerst eenmalig bij de gemeente Den Haag een aanvraag te doen voor de registratie voor de kiescollegeverkiezing. Ga hiervoor naar de website www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Registreren kan tot en met 1 februari. Je krijgt daarna vanzelf de documenten toegestuurd om bij de verkiezing te kunnen stemmen.
Wie mogen zich kandidaat stellen?
Om lid te kunnen zijn van het kiescollege moet je aan dezelfde eisen voldoen als om te kunnen stemmen voor het kiescollege.
Dat betekent dat je een Nederlander van achttien jaar of ouder moet zijn, niet van het kiesrecht moet zijn uitgesloten én dat je in het buitenland moet wonen. Als je in Aruba, Curaçao of Sint Maarten woont, moet je daarnaast ook ten minste 10 jaar ingezetene zijn geweest in Nederland, of in Nederlandse openbare dienst werkzaam zijn.
Als lid van het Kiescollege niet-ingezetenen heb je als enige taak het uitbrengen van een stem bij de Eerste Kamerverkiezing.