Aflevering 5: Algemene Politieke Beschouwingen 2022
Op dinsdag 20 september is het weer Prinsjesdag. De Koning leest dan de Troonrede voor, waarin de plannen van de regering staan voor het aankomende jaar. Na afloop gaat de Tweede Kamer over de kabinetsplannen in debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. In een nieuwe aflevering van de talkshow Het Kamergesprek blikken we terug op het debat en leggen we uit: wat zijn de Algemene Politieke Beschouwingen, waar is nou precies over gedebatteerd en wat heb jij hieraan als burger?
De aflevering is ook terug te luisteren als podcast.
Gasten
In deze uitzending van Het Kamergesprek legt John Bijl uit wat de Algemene Politieke Beschouwingen zijn en hoe dit zich verhoudt tot andere belangrijke momenten in de politieke kalender. Sheila Sitalsing gaat dieper in op de onderwerpen waarover is gedebatteerd tijdens de Beschouwingen. Julia Wouters analyseert hoe het debat in de Tweede Kamer werd gevoerd. Tot slot vertelt Alexander Pechtold hoe hij zich voorbereidde op de Beschouwingen toen hij nog fractieleider van D66 in de Tweede Kamer was. Ook geeft hij zijn kijk op het debat. Meer informatie over Het Kamergesprek en andere afleveringen lees je hier.
John Bijl
Panellid
John Bijl
John Bijl (1972) houdt van het debat. Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Ook traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor was hij onder meer manager bij de Bestuursacademie en werkte hij voor debatorganisaties zoals het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Zelf was Bijl deelraadslid voor D66 in Rotterdam Delfshaven. Hij schreef onder meer analyses van debatten voor NRC Handelsblad, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor het AD en Trouw. Voor het blad Binnenlands Bestuur vult hij wekelijks de rubriek ‘De Mystery Burger’ die gaat over gemeenteraadsvergaderingen. Geregeld duikt hij op als debatdeskundige op radio en televisie.
Sheila Sitalsing
Panellid
Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing (1968) is journalist en columnist. Sitalsing werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, weekblad Elsevier en de Volkskrant. Ze was onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Tevens leverde ze bijdragen aan radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en tv-programma Buitenhof. In 2016 publiceerde Sitalsing een biografie over VVD-premier Mark Rutte.
Julia Wouters
Panellid
Julia Wouters
Julia Wouters is een Nederlandse politicologe en schrijfster. Elf jaar lang is ze actief geweest als rechterhand van voormalig PvdA lijsttrekker Lodewijk Asscher. Wouters is auteur van het boek ‘De Zijkant van de Macht: waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten’. Wouters is gespecialiseerd in vrouwelijk leiderschap en coacht veel vrouwen met een bestuurlijke functie. In de media spreekt zij zich regelmatig uit over onderwerpen als politiek en vrouwelijk leiderschap.
Alexander Pechtold
Panellid
Alexander Pechtold
Alexander Pechtold (1965) is een Nederlandse politicus en bestuurder. Hij begon zijn politieke carrière in 1994 als lid van de gemeenteraad van Leiden en werd later wethouder van onderwijs en financiën. Van 2003 tot 2005 was hij burgemeester van Wageningen. In 2005 werd Pechtold benoemd tot minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet Balkenende II. Van 2006 tot 2018 was hij partijleider van D66. In 2018 trad Pechtold af als partijleider en Tweede Kamerlid. Sindsdien heeft hij enkele bestuursfuncties in het publieke domein bekleed. Zo is hij onder andere namens het Presidium van de Tweede Kamer onafhankelijk procesbegeleider bij de renovatie van het Binnenhof. Momenteel is hij werkzaam als directeur van het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.