Huis voor democratie en rechtsstaat

Meest gestelde vragen

Bekijk hier de antwoorden op de elf meest gestelde vragen.

1. Mag ik met meer dan 32 leerlingen komen?

Wij hanteren een maximum van 32 leerlingen per groep. Indien je met meer dan 32 leerlingen wilt komen, boek dan voor meerdere groepen. Voor Politiek in Praktijk geldt een maximum van 20 leerlingen.

2. Mijn klas heeft minder dan 10 leerlingen, mag ik dan toch komen?
Nee, tenzij de leerlingen speciaal onderwijs volgen.

3. Mogen stagiairs mee als begeleiding?
Ja dat mag, als er in ieder geval ook een docent met de klas mee is. Per klas moet er in ieder geval één docent mee die de leerlingen kent.

4. Wij zijn afhankelijk van ouders die de leerlingen naar Den Haag vervoeren, mogen zij ook mee als begeleiding?
Nee, in principe mogen alleen docenten met de groep mee (maximaal twee per groep).

5. Ik wil mijn geboekte programma’s annuleren. Hoe werkt dat?
Kosteloos annuleren kan tot 30 werkdagen voorafgaand aan het programma door een mail te sturen naar planningbinnenhof@prodemos.nl. Annuleer je binnen deze 30 werkdagen dan brengen we annuleringskosten van vijftig euro per uur in rekening met een minimum van honderdvijftig euro en een maximum van
driehonderd euro per programma. Zie hiervoor ook onze algemene voorwaarden.

6. Wij willen graag een uur later beginnen/eerder stoppen, kan dat?
Dit is niet mogelijk. Door later te beginnen of eerder op te houden met het programma missen uw leerlingen een deel van de educatieve invulling van het programma of het bezoek aan het Tweede Kamergebouw.

7. Hebben jullie parkeerplaatsen beschikbaar?
Nee, voor het parkeren van personenauto’s kun je (tegen betaling) terecht bij de parkeergarage onder het Plein. Deze parkeergarage is slechts 5 minuten lopen van ProDemos.

8. Kan het programma in het Engels worden uitgevoerd?

Nee, wij bieden geen Engelstalig programma aan voor scholieren. Wel is het mogelijk om via ons bezoekerscentrum (betaald) een Engelstalige rondleiding te boeken.

9. Klopt het dat het vervoer naar ProDemos wordt vergoed?

Om het voor alle scholen in het voortgezet onderwijs mogelijk te maken met de leerlingen het parlement te bezoeken, kunnen scholen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de reiskosten.  Hierbij hanteren we een maximum vergoedingsbedrag, gebaseerd op het aantal kilometers vanaf het adres van de vestiging van de school tot aan ProDemos, volgens de kortste route. Scholen blijven zelf verantwoordelijk voor het organiseren van het vervoer. Hiermee behouden de scholen de mogelijkheid om zelf te bepalen welke wijze van vervoer voor hen het beste is. Meer informatie over de reiskostenregeling.

10. Waarom is het belangrijk dat elke schoolklas naar het parlement gaat?

Het is de missie van ProDemos om uit te leggen wat de spelregels zijn van de democratie en rechtsstaat en te laten zien hoe mensen – jong en oud – zelf invloed uit kunnen oefenen in heel Nederland. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter. Onze democratie is niet vanzelfsprekend. Mensen worden niet als democraten geboren.  ProDemos laat leerlingen daarom zelf ervaren hoe de democratie werkt met interactieve werkvormen en programma’s.

11. Wat gebeurt er tijdens de renovatie van het Binnenhof?
Ook tijdens de renovatie gaan de programma’s van ProDemos door. We nemen klassen dan mee naar de tijdelijke onderkomens van de Tweede – en soms ook Eerste – Kamer. Dit betekent dat er wellicht ietsje meer moet worden gelopen tijdens de programma’s, maar om de wandeling van het ProDemosgebouw naar de tijdelijk tweede Kamer leuk én educatief te maken hebben we een speciale GPS-speurtocht ontwikkeld: de GrondwetLoop.

Toch nog vragen?

Voor andere vragen of problemen bij het doen van je aanvraag kun je contact met ons opnemen op 070 – 75 70 200.