Aanmeld- en identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens het programma brengt de klas een bezoek aan de Tweede Kamer. Sinds 2020 geldt voor dit bezoek een aanmeldplicht en – voor deelnemers van 14 jaar en ouder – een identificatieplicht. Zo heeft de Kamer een beter beeld wie er op welk moment in het gebouw aanwezig is. Uiterlijk een week voor het bezoek moeten de namen van de deelnemers en de begeleidende docenten correct zijn doorgegeven aan de Tweede Kamer. Als de deelnemers niet op tijd zijn aangemeld kan ProDemos de doorgang van het bezoek aan de Tweede Kamer niet garanderen.

Aanmelden bij de bezoekersregistratie van de Tweede Kamer

Wanneer je aanvraag voor een educatief programma in Den Haag is toegewezen vind je in het groepsdossier op reserveer.prodemos.nl een link naar de bezoekersregistratie van de Tweede Kamer. Op de pagina voor de bezoekersregistratie van de Tweede Kamer geef je eerst aan of je zelf wel of niet meegaat als begeleidend docent van de groep. In het eerste geval wordt er namelijk ook voor jou een ticket aangemaakt. Je e-mailadres moet je verplicht opgeven, omdat je op dat e-mailadres de inloggegevens voor de bezoekersregistratie ontvangt. Hiermee kun je later nog leerlingen toevoegen, deelnemers wijzigen of de boeking annuleren. En niet te vergeten: de tickets downloaden!

Je kunt ervoor kiezen om zelf de gegevens van de leerlingen in te voeren. In dat geval heb je van alle deelnemende leerlingen de voor- en achternaam (conform legitimatiebewijs) nodig. Je kunt er ook voor kiezen de leerlingen (en eventueel begeleidende docent) via dit systeem een mail te sturen met de vraag om zelf de aanmelding te voltooien. Dan heb je enkel de e-mailadressen nodig. Let er wel op dat jij eindverantwoordelijk bent voor de aanmeldingen. In het systeem van de Tweede Kamer kun je zien welke leerlingen wel en welke nog niet de aanmelding hebben voltooid. Ook de begeleiden docent(en) moet(en) worden aangemeld.

Let op: de Tweede Kamer heeft ook de geboortedata van bezoekers nodig. Om het aanmelden makkelijker te maken hoeven de geboortedata niet vooraf in te worden gevuld, maar op de dag van het bezoek dien je wel een namenlijst mét geboortedata mee te nemen!

Is de groep compleet? Dan kun je de tickets downloaden! Vergeet deze niet door te sturen aan de begeleidend docent, wanneer jij dit niet bent.

Meerdere groepen

De bezoekersregistratie bij de Tweede Kamer verloopt per groep. Kom je met meerdere klassen naar politiek Den Haag dan moet je meerdere groepen aanmelden. Lukt het niet om in te loggen, controleer dan of je je bij de laatste aanmelding hebt afgemeld in de bezoekersregistratie. Anders kom je mogelijk bij de verkeerde aanmelding terecht.

Op de dag zelf

Vanuit de bezoekersregistratie kun je tickets downloaden. We vragen de begeleidend docent de aanmeldtickets geprint of digitaal mee te nemen én voor vertrek te controleren of leerlingen (mits ouder dan 14 jaar) hun legitimatiebewijs bij zich hebben. Zonder legitimatiebewijs kunnen leerlingen niet mee naar de Tweede Kamer. Ook moet de begeleidende docent een lijst met namen en geboortedata bij zich hebben om te kunnen laten zien bij de Tweede Kamer.

Op de dag zelf vindt de controle van onze leerlingengroepen steekproefsgewijs plaats.

Let op: geprinte kopieën of foto’s van ID-kaarten, rijbewijzen of paspoorten worden niet geaccepteerd als geldige legitimatiebewijzen. Daarbij mogen leerlingen hun telefoon ook niet meenemen naar de Tweede Kamer. Docenten mogen wel een mobiele telefoon bij zich hebben.

Privacy

De Tweede Kamer verwerkt persoonsgegevens uitsluitend om te zorgen dat medewerkers van het Tweede Kamergebouw hun werk veilig kunnen doen en bezoekers de Tweede Kamer veilig kunnen bezoeken. Tevens kunnen gegevens gedeeld worden met de GGD in het kader van bron- en contactonderzoek. De gegevens worden 14 dagen na het bezoek automatisch verwijderd. Bij incidenten is het mogelijk dat de persoonsgegevens van de bezoekers langer worden bewaard in verband met nader onderzoek.

Voor meer vragen over de aanmeld- en identificatieplicht kun je terecht bij de Tweede Kamer.