Inhoudelijke voorbereiding

Kom met de klas goed voorbereid naar politiek Den Haag! Voor de leerlingen is het fijn om te weten wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen voorbereiden op hun bezoek aan de Tweede Kamer met ProDemos. Julien en Claire leggen in de video hieronder uit hoe het bezoek in zijn werk gaat en geven ook nog een aantal slimme tips en tricks om het bezoek aan Den Haag tot een succes te maken. Bekijk deze video dus vooral met je leerlingen of laat ze hem zelf voorafgaand aan het bezoek bekijken!

Komt jouw klas naar ProDemos voor het programma Politiek in Praktijk? Bekijk dan de ‘Politiek in Praktijk’-versie van het filmpje hier.

Voor het VSO bieden we ter voorbereiding op de excursie naar Den Haag een presentatie. Aan de hand van deze PowerPoint kun je de leerlingen vertellen wat zij kunnen verwachten tijdens het programma.

Wetsvoorstel voorbereiden

Bij een aantal programma’s werken we met een wetsvoorstel dat door de klas zelf is bedacht. Het door de klas bedachte wetsvoorstel vormt de rode draad voor Van wens naar wet een interactief ‘kruimelpad’ waarmee we de ‘theorie’ uit het programma concreet maken, met als eindresultaat een gepersonaliseerde motion graphic. Het vooraf klassikaal bedenken van een wetsvoorstel zorgt ervoor dat de informatie uit onze programma’s beter beklijft én nog beter aansluit bij de belevingswereld van de klas.

Van wens naar wet maakt deel uit van deze programma’s:

  • Politiek in een Halve Dag
  • Politiek in een Dag
  • Tijd voor Politiek
  • Politiek en Didactiek

Heb je een van deze programma’s geboekt, dan vragen je als docent om vooraf met jouw klas dit wetsvoorstel te maken. Je ontvangt per mail een link naar een webpagina met daarop o.a. een docentenhandleiding. Vervolgens kun je met de klas bedenken over welk onderwerp zij een wetsvoorstel willen maken. In groepjes werken ze de wetsvoorstellen uit en tot slot stemt de klas met welk wetsvoorstel ze naar Den Haag willen komen. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Lesmateriaal voor in de klas

Tijdens het bezoek aan politiek Den Haag komen de leerlingen alles te weten over de parlementaire democratie en de manier waarop zij zelf invloed uit kunnen oefenen. Wil je van tevoren alvast aan de slag met de democratie en rechtsstaat? Bekijk dan ons lesmateriaal op prodemos.nl/leren.

Digitale lesbrieven

Ook kun je je abonneren op onze digitale lesbrieven:
https://mailchi.mp/prodemos/aanmelden