Bezoek Tweede Kamer

Vast onderdeel van het bezoek aan politiek Den Haag is een bezoek aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer vergadert in principe slechts 2,5 dag per week in de plenaire vergaderzaal (dinsdagmiddag tot en met donderdag). Het bijwonen van een plenaire vergadering kan ProDemos dan ook niet garanderen.

Als er geen vergadering bezig is mogen leerlingen plaatsnemen op de publieke tribune. Wanneer er wel een vergadering plaatsvindt, neemt de groep plaats in de educatieve ruimte van de Tweede Kamer. Dit is een soort skybox naast de publieke tribune waar leerlingen vanachter glas de vergadering kunnen volgen.

Af en toe zijn Tweede Kamerleden beschikbaar voor een vraaggesprek voor of na het bezoek van de klas aan de plenaire zaal. Leerlingen/studenten mogen dan al hun vragen stellen aan het Kamerlid over bijvoorbeeld werkzaamheden, de samenwerking met andere fracties en salaris.

Let op: sinds 2020 geldt voor een bezoek aan de Tweede Kamer een aanmeldplicht en – voor deelnemers van 14 jaar en ouder – een identificatieplicht. Zo heeft de Kamer een beter beeld wie er op welk moment in het gebouw aanwezig is. Als de deelnemers niet op tijd zijn aangemeld kan ProDemos de doorgang van het bezoek aan de Tweede Kamer niet garanderen. Lees hier meer over de aanmeld- en identificatieplicht

Een leerling bekijkt de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer vanuit de educatieve skybox.