Meestgestelde vragen

 1. Voor welk(e) niveau(s) is een rechtbankbezoek bedoeld?
  Op de programmapagina van het rechtbankbezoek kun je zien voor welke niveaus een bezoek bedoeld is.
 2. Zijn er kosten verbonden aan een bezoek aan de rechtbank?
  Nee, onze programma’s zijn gratis. Wel kunnen er eventueel kosten in rekening worden gebracht bij annulering.
 3. Hoe lang duurt een rechtbankbezoek op school?
  De duur van een rechtbankbezoek verschilt per rechtbank. Kijk in het overzicht met beschikbare zittingen van de door jou gekozen rechtbank in ons reserveringssysteem om de exacte duur en/of het tijdslot te zien.
 4. Moet ik iets voorbereiden voor een bezoek aan de rechtbank?
  We raden je aan om het bezoek te combineren met de gastles Rechtspraak. Tijdens deze gastles legt een enthousiaste ProDemosbegeleider de basis uit van ons rechtssysteem en speelt de klas zelf een rechtszaak na (inclusief toga’s!). Als je geen gastles boekt, raden we je wel aan om de basis uit te leggen. Tijdens een zitting moet het namelijk stil zijn en kunnen er geen vragen worden gesteld.
 5. Mogen stagiairs mee als begeleiding?
  Ja dat mag, als ook een docent met de klas mee is. Per klas moet er in ieder geval één docent mee die de leerlingen kent. Er mogen maximaal twee docenten (inclusief eventuele stagiair) mee per bezoek.
 6. Wij zijn afhankelijk van ouders die de leerlingen naar de rechtbank vervoeren, mogen zij ook mee als begeleiding?
  Nee, in principe mogen alleen docenten met de groep mee (maximaal twee per groep).
 7. Mijn klas is groter/kleiner dan de genoemde groepsgrootte, is dat een probleem?
  Iedere rechtbank hanteert een minimale en maximale groepsgrootte. Dit heeft te maken met de capaciteit van de zalen en de organisatie van een bezoek van een groep. Het is niet toegestaan om van de groepsgrootte af te wijken. Splits daarom bijvoorbeeld klassen op. Kijk goed bij het boeken wat de groepsgrootte is. En zorgt dat elke groep tenminste één begeleidende docent heeft.
 8. Wat mag er wel/niet mee naar de rechtbank?
  Voordat het bezoek plaatsvindt raden we met klem aan om de huisregels van de rechtbank waar jullie op bezoek gaan te raadplegen. De groep moet bij het betreden van de rechtbank langs beveiliging. Om dit snel en soepel te laten verlopen is het handig om te weten wat er wel en niet mee naar binnen mag. Denk aan een legitimatiebewijs, rugzakken en attributen. 
  Klik hier voor een overzicht met links naar huisregels en informatie over het bijwonen van zittingen per arrondissement
 9. Wordt een bezoek aan de rechtbank begeleid door ProDemos?
  Nee, er gaat in principe geen gastdocent van ProDemos mee naar het bezoek aan de rechtbank. Soms boek je een vaste combinatie zoals ‘Gastles + Rechtbankbezoek’ of boek je zelf een losse gastles Rechtspraak voor dezelfde dag. In dat geval kan het zijn dat de gastdocent van ProDemos ook bij de zitting is. Maar het kan ook zijn dat deze alleen aanwezig is voor de gastles.
  Let op: soms staat er ‘Voorlichting + Rechtbankbezoek’. Deze voorlichting wordt gegeven door een medewerker van de rechtbank en niet door ProDemos. Hierbij gaat het dus ook niet om onze Gastles Rechtspraak.
 10. Hoe reserveer ik een rechtbankbezoek?
  Een rechtbankbezoek reserveer je via ons reserveringssysteem. Op de programmapagina van het rechtbankbezoek staat een link naar ons reserveringssysteem.
 11. Ik heb een reservering gemaakt, maar geen bevestiging ontvangen. Is de reservering wel gelukt
  Kijk in het reserveringssysteem voor een overzicht van jouw reserveringen. Wanneer de reservering daar niet staat, hebben wij jouw reservering niet ontvangen. Wellicht staat de bestelling nog in het ‘winkelmandje’?
 12. Ik heb geen herinneringsmail ontvangen. Kan deze alsnog of opnieuw verstuurd worden?
  Het kan zijn dat deze e-mail in je mailbox in de map ‘ongewenste e-mail’ terecht is gekomen. Neem, wanneer dit niet het geval is, telefonisch contact met ons op via 070 – 757 02 00.
 13. Ik wil een reservering graag wijzigen naar een andere datum of annuleren, kan dat?
  Neem voor het annuleren of wijzigen van jouw bezoek contact op met planning@prodemos.nl.  Normaliter gaat er geen begeleider van ProDemos mee naar het rechtbankbezoek. Daarom brengen we geen kosten in rekening bij een annulering. Bij enkele rechtbankbezoeken gaat er wel een begeleider van ProDemos mee. Dit wordt aangegeven tijdens het boekingsproces en staat in je boekingsdossier. Voor deze geboekte bezoeken geldt dat annuleren kosteloos kan tot 30 werkdagen (zes weken) voor aanvang van het bezoek. Daarna is kosteloos annuleren niet meer mogelijk. Kijk voor meer informatie bij onze algemene voorwaarden.

Toch nog vragen?

Voor andere vragen of problemen bij het doen van je aanvraag kun je contact met ons opnemen op via 070 – 75 70 200 of door een mail te sturen naar planning@prodemos.nl.