Voorafgaand aan het bezoek

Voorafgaand aan het bezoek aan de rechtbank moet de dag georganiseerd worden. Uiteraard heb je daar als docent de nodige ervaring mee. In dit deel van het dossier vind je informatie over de inhoudelijke voorbereiding, randvoorwaarden aan jullie bezoek en het eventueel annuleren of wijzigen van je boeking.

Inhoudelijke voorbereiding

Het is niet noodzakelijk om de leerlingen uitgebreid voor te bereiden op een rechtbankbezoek, maar we raden wel aan om een aantal basisbegrippen uit te leggen. Tijdens een zitting moet het namelijk stil zijn en kunnen er geen vragen worden gesteld. Je kunt ter voorbereiding op het bezoek een Gastles Rechtspraak boeken. Een gastdocent van ProDemos behandelt dan de belangrijkste begrippen en praktische kant van een rechtszaak, en de klas speelt zelf een rechtszaak na (inclusief toga’s!). ProDemos biedt docenten ook lesmateriaal om het bezoek aan de rechtbank voor te bereiden in de klas. Zo kunnen de leerlingen de zitting beter volgen en heeft het bezoek meer impact:

Annuleren

Het kan natuurlijk voorkomen dat je jouw bezoek toch wilt annuleren omdat bijvoorbeeld de gekozen datum niet uitkomt. Mocht je jouw bezoek om welke reden dan ook willen annuleren, dan horen wij dat graag zo snel mogelijk. Je kunt hiervoor een mail sturen naar planning@prodemos.nl.

Normaliter gaat er geen begeleider van ProDemos mee naar het rechtbankbezoek. Daarom brengen we geen kosten in rekening bij een annulering. Bij enkele rechtbankbezoeken gaat er wel een begeleider van ProDemos mee. Dit wordt aangegeven tijdens het boekingsproces en staat in je boekingsdossier. Voor deze bezoeken geldt dat annuleren kosteloos kan tot 30 werkdagen (zes weken) voor aanvang van het bezoek. Daarna is kosteloos annuleren helaas niet meer mogelijk, zie ook onze algemene voorwaarden.

Voor bezoeken aan de rechtbank geldt dat ProDemos geen invloed heeft op het zittingsschema. Het kan daarom voorkomen dat de verdachte niet komt opdagen, zittingen worden uitgesteld of zittingen in zijn geheel geen doorgang vinden. ProDemos biedt dan geen alternatief programma.

Praktische informatie per arrondissement

Elke rechtbank hanteert eigen groepsgroottes en heeft verschillende huisregels zijn die goed zijn om van tevoren door te nemen. De groep moet bij het betreden van de rechtbank langs beveiliging. Om dit snel en soepel te laten verlopen is het handig om te weten wat er wel en niet mee naar binnen mag. Denk aan een legitimatiebewijs, rugzakken en attributen zoals passers en geodriehoeken.

Lees hier de praktische informatie en aandachtspunten per arrondissement

Groepsindeling en begeleiding

De minimale en maximale groepsgrootte verschilt per rechtbank. Als jouw klas uit meer leerlingen/studenten dan de maximale groepsgrootte bestaat, moet je de klas opsplitsen. Let op dat je dan dus ook twee of meerdere rechtbankbezoeken moet boeken in ons reserveringssysteem. Het is niet toegestaan om klassen samen te voegen. Verder verwachten we dat er per groep minstens één begeleidend docent aanwezig is die de leerlingen kent. Per groep mogen maximaal twee docenten mee.