Lezing, workshops en interactieve sessie

Hieronder lees je meer over de inhoud van de lezing en workshops tijdens de MBO-docentendagen Burgerschap 2024.

Lezing over de rechtsstaat (spreker moet nog worden bevestigd)

Volgens de nieuwe kwalificatie-eisen burgerschap moeten studenten onder meer ‘met voorbeeldgevallen kunnen onderbouwen hoe macht zich manifesteert, en hoe deze kan worden begrensd door democratische en rechtstatelijke principes’. Interessante thema’s om in de klas te bespreken, maar misschien soms ook lastig. Als docent kun je kritische vragen krijgen van studenten. Want hoe zit het dan bijvoorbeeld met de toeslagenaffaire, klassenjustitie en het feit dat grondrechten als het recht op demonstreren soms aan de kant worden geschoven? En waarom wordt Wilders geen premier? Om te zorgen dat jullie als docenten meer (achtergrond)kennis, verhalen en voorbeelden paraat hebben om met zelfvertrouwen klassengesprekken die hieruit ontstaan de ruimte te geven, zal de openingslezing gaan over de rechtstaat.

Workshops

1. Provinciespel : Ervaar de provinciale politiek

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat

In deze workshop nemen Educatiemedewerkers van ProDemos je mee in het aanbod van onze programma’s voor het middelbaar beroepsonderwijs. Eén van de programma’s op locatie die ProDemos biedt voor mbo studenten is het bezoek aan het provinciehuis. Hier spelen studenten het Provinciespel, waar ze hun eigen provincie in mogen inrichten. Moet er meer streekvervoer komen, sneller internet of is het juist belangrijk dat er nieuwe bedrijventerreinen worden gebouwd? De klas richt politieke partijen op en maakt vervolgens samen keuzes.

Ben je benieuwd hoe dit rollenspel precies gaat, zodat je kunt beslissen of het geschikt is voor je studenten? Ervaar het zelf! In deze workshop gaan we het rollenspel namelijk zelf spelen. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen over het spel en over praktische zaken rondom deze excursie.

2. Schurende gesprekken

Diversion

In de door Diversion ontwikkelde training ‘Dialoog als burgerschapsinstrument’ onderzoek je hoe je als docent om kunt gaan met maatschappelijke spanningen onder jongeren in groepsverband. Doel is om jou als docent inzicht te geven in de eigen rol als gespreksfacilitator en om je handvatten te bieden omtrent het voeren van lastige gesprekken over schurende thema’s.

Aan de hand van interactieve werkvormen denk je na over je eigen normatieve bril. Ook maak je in de training kennis met tools waarmee je zelf een open en veilige dialoog kunt faciliteren over maatschappelijk gevoelige thema’s als vrijheid van religie en wantrouwen in de overheid. Hoe kun je omgaan met botsende waarden, bijvoorbeeld wanneer jongeren uitspraken doen die voor groepsgenoten of jouzelf aanstootgevend zijn? Wanneer ben je normerend en wanneer is een open gesprek, hoe lastig het ook is, van groot belang?

De workshop van Diversion is een combinatie van theorie, casussen uit de praktijk en oefeningen.

3. Regels en Rechten

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat

In een gemeente komen twee groepen burgers tot botsing: één wil demonstreren op de nabije snelweg, de andere groep wil dat de demonstratie wordt verboden. Hoe loopt dit af? De burgemeester zal een keuze moeten maken…Tijdens de gastles Regels en Rechten spelen deelnemers deze casus na, waarbij ze vooral de burgemeester moeten overtuigen van hun eigen gelijk. Met behulp van argumentenkaarten kunnen zowel de demonstranten als de bewoners zich zo goed mogelijk voor bereiden op hun gesprek met de burgemeester.

ProDemos biedt de gastles Regels en rechten aan voor studenten op het mbo. Ervaar het spel zelf en bekijk of het spel geschikt is voor je studenten. Leer daarnaast zelf meer over hoe grondrechten kunnen botsen én hoe het komt dat het recht op demonstratie niet absoluut is.

4. Europa

Niels Dekker – Trainer, adviseur en ontwikkelaar Burgerschapsonderwijs

Tijdens deze workshop geeft Niels Dekker je gouden tips over lesgeven over de EU. De Europese Unie (EU) is een onderwerp waar niet alle studenten gelijk warm voor lopen, en wellicht jijzelf ook niet. Tegelijkertijd is de invloed van de EU tegenwoordig overal zichtbaar. Veel van de Nederlandse wetgeving is ingegeven door Europese besluitvorming. Maar betekent dat alles dan dat studenten moeten weten hoeveel Nederlandse Europarlementariërs er zijn of welke taken de Europese Commissie heeft? Of gaat het meer over waarden, voordelen van de EU of het belang van internationale samenwerking? Hoe pak je het concreet in de les aan?

In deze workshop zetten we jouw eerste stappen naar lesgeven over de EU. We gaan kijken naar wat past bij jouw stijl van lesgeven, de doelgroep en welke leerdoelen je wilt bereiken. Na afloop vertrek je met een aantal concrete ideeën en voorbeelden van lesprogramma’s en werkvormen zodat je aan de slag kunt in de klas.

Interactieve sessie

Hoe kan het burgerschapsonderwijs op jouw school beter worden georganiseerd? Hoe pakken collega’s bepaalde thema’s aan? Tijdens een speeddate ga je hierover met collega-docenten in gesprek en wissel je kennis en ervaring uit. Deze sessie wordt begeleid door twee burgerschapsadviseurs van het Expertisepunt Burgerschap.