Breng samen met jouw klas een bezoek aan een zitting op een rechtbank en ontdek samen hoe zo’n zitting verloopt. Combineer een rechtbankbezoek met een Gastles Rechtspraak om leerlingen goed voor te bereiden op de zitting.

Het precieze aanbod van gastles en rechtbankbezoek verschilt per arrondissement. In de meeste gevallen kun je kiezen tussen deze mogelijkheden:

 • Voorlichtingsprogramma op de rechtbank (een combinatie van voorlichting door een rechter, het bezoeken van een strafzaak en een nabespreking)
 • Een gastles op school en een zelfstandig bezoek aan de rechtbank
 • Alleen een gastles op school
 • Alleen een zelfstandig bezoek aan de rechtbank

Voorbereidend lesmateriaal

Ter voorbereiding aan het bezoek aan de rechtbank kun je een Gastles Rechtspraak boeken, en je kunt ook lesmateriaal vinden in onze zoekmachine voor lesmateriaal: www.prodemos.nl/leren.
Tip: klik in die zoekfunctie de categorie rechtsstaat of rechtspraak aan, of het onderwerp grondrechten.

Belangrijk om te weten

ProDemos vraagt namens de school een groepsbezoek aan de rechtbank aan, maar je gaat zelfstandig met de groep naar de rechtbank. Er komt geen begeleider van ProDemos of de rechtbank mee.

 • De beschikbare zittingen vind je via de links onder het tabblad ‘Arrondissementen’.
 • Houd je aan de maximale groepsgrootte (verschilt per rechtbank, maar meestal 20 leerlingen per zitting).
 • Er moet altijd een docent van de school mee.
 • Kom minimaal 30 minuten voor aanvang van de zitting, zodat de groep tijd heeft om door de beveiliging te gaan. De groep wordt doorgaans uitsluitend in één keer het gebouw binnengelaten. Laatkomers worden niet toegelaten.
 • Voeg in het geval van een voorlichtingsprogramma geen groepen van verschillende niveaus samen.
 • Zorg dat de leerlingen zo weinig mogelijk meenemen: attributen zoals passers, geodriehoek, spuitbussen etc. kunnen de beveiligingsprocedure vertragen.
 • Zorg dat de groep stil is, en dat alle deelnemers hun telefoon op stil zetten. Soms moeten de telefoons zelfs uit.
 • In de rechtszaal mogen geen foto’s of filmpjes gemaakt worden.*
 • Een legitimatiebewijs is verplicht.
 • De school is verantwoordelijk voor het naleven van de huisregels van de betreffende rechtbank (zie voor die huisregels de links onder ‘Arrondissementen’).
 • In het dossier ‘Goed voorbereid naar de rechtbank’ vind je praktische informatie over de voorbereiding en de dag zelf.

*Let op! De rechtbank Midden-Nederland heeft voor wat betreft groepsbezoeken van scholen een nieuwe huisregel toegevoegd aan de al bestaande huisregels: voor leerlingen is het niet toegestaan om met hun telefoon de zittingszaal te betreden.

Begeleidende docenten nemen voordat de zitting begint (in de wachtruimte) de telefoons van alle leerlingen in. Docenten vragen de leerlingen voor inname de telefoons op stil te zetten. De docent houdt de telefoons tijdens de zitting bij zich. Bij de bodebalies zijn bakken beschikbaar om de telefoons in te doen. Na afloop van de zitting zorgt de docent ervoor dat alle leerlingen hun telefoon weer terugkrijgen. Deze nieuwe huisregel is nodig om ervoor te zorgen dat zittingen niet (meer) worden verstoord en/of onderbroken door telefoongebruik van leerlingen in de zittingszaal. Leerlingen kunnen op deze manier ook niet meer in de verleiding komen om foto’s en/of video’s te maken

NB: Het kan voorkomen dat bij de zittingen de verdachte niet komt opdagen, de rechter besluit dat er geen publiek aanwezig mag zijn of dat de gehele zitting vervalt. Er is dan geen vervangend programma.

Meer informatie

Wil je als docent (of rechtbank) meer informatie, neem dan contact op via planning@prodemos.nl.

Arrondissement Amsterdam

Arrondissement Den Haag

Arrondissement Gelderland

Arrondissement Limburg

Arrondissement Midden-Nederland

Arrondissement Noord-Holland

 • Informatie over de rechtbank Noord-Holland
 • Huisregels van de rechtbank Noord-Holland. De rechtbank Noord-Holland ontvangt alleen leerlingen van vmbo/mbo/havo/vwo vanaf het vierde leerjaar!
 • De routebeschrijving naar de locaties van rechtbank Noord-Holland. Let op: de rechtbank Haarlem heeft 2 locaties. Voor het rechtbankbezoek moet u bij locatie Appelaar zijn: Simon de Vrieshof 1, 2019 HA Haarlem.
 • Overzicht van beschikbare zittingen

Arrondissement Noord-Nederland

Arrondissement Oost-Brabant

In het arrondissement Oost-Brabant biedt de rechtbank Oost-Brabant zelf gastlessen aan. Als u in het arrondissement Oost-Brabant een gastles wilt voorafgaand aan het bijwonen van een zitting, dan kunt u contact opnemen met de rechtbank zelf.  Kijk hiervoor op de website van de rechtbank Oost-Brabant.

Arrondissement Overijssel

Arrondissement Rotterdam

Arrondissement Zeeland-West-Brabant

Politierechter

De politierechter behandelt strafzaken waarbij de officier van justitie niet meer dan 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. Deze strafzaken kunnen bijvoorbeeld gaan over een bedreiging, mishandeling, vernieling of diefstal. De politierechter doet direct na afloop uitspraak.

Meervoudige strafkamer

De meervoudige strafkamer behandelt de ingewikkeldere en zwaardere strafzaken zoals zedendelicten, overvallen, (grote) drugszaken, ernstige geweldsdelicten (met een strafeis van meer dan twaalf maanden gevangenisstraf). De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. De rechters doen na twee weken uitspraak.

Politierechter CVOM

CVOM staat voor Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Het richt zich op verkeerszaken en handhaving van de openbare orde. Tijdens een Politierechter CVOM zitting worden er strafzaken behandeld die te maken hebben met verkeer, overlast en veelplegers. De politierechter doet direct na afloop uitspraak.