Onafhankelijke rechtspraak is een van de pijlers van de rechtsstaat. Zoals Hugo de Groot al zei: “Zonder gedegen rechtspraak komt geweld.” Wat is gedegen rechtspraak dan? Hoe werkt rechtspraak in Nederland? Rechtspraak is regelmatig (in het nieuws) onderwerp van debat en dat is maar goed ook. Tijdens deze gastles gaan leerlingen/studenten dieper in op dit onderwerp.

Om te begrijpen waarom straffen noodzakelijk zijn en hoe een strafeis tot stand komt, krijgen leerlingen/studenten een casus voorgelegd gebaseerd op een echte zaak. De casus wordt in een video toegelicht door een officier van justitie. Welke straf vinden de leerlingen/studenten gepast en waarom?

Tijdens een fysieke gastles spelen leerlingen/studenten daarnaast een rechtszaak na over uitgaansgeweld. De leerlingen/studenten krijgen allemaal rollen toegewezen. Zo zijn er rechters, maakt een griffier aantekeningen, staat een advocaat de verdachte bij en geeft het slachtoffer een verklaring. Tijdens een online gastles doen we met z’n allen een quiz om meer te weten te komen over de Nederlandse rechtsstaat.

Tip: Deze gastles is ook zeer geschikt om leerlingen/studenten goed voor te bereiden op het bijwonen van een politierechterzitting op de rechtbank. Combineer deze gastles daarom met een bezoek aan de rechtbank.

 • Je kunt de gastles los aanvragen, maar je kunt de les ook combineren met een bezoek aan de rechtbank.
 • De gastles duurt 1,5 uur en wordt gegeven door gastdocenten met juridische kennis.
 • Minimaal 10 en maximaal 32 studenten per les (bij rechtbankbezoek zijn deze aantallen anders!)
 • Voeg geen groepen van verschillende niveaus samen.
 • ProDemos verzorgt per dag op één school maximaal 5 lesuren. Plan de lessen aansluitend, zodat voor de gastdocent zo min mogelijk (wacht)tijd verloren gaat. De wachttijd mag niet meer dan 60 minuten zijn.
 • De gastles kan na 9.00 uur beginnen, niet vroeger.
 • Zorg dat tijdens de gastles minimaal één begeleidende docent aanwezig is, die de leerlingen kent.
 • De gastles is gratis.
 • In het dossier ‘Goed voorbereid op school’ vind je praktische informatie over de voorbereiding en de dag zelf.

NB: Het precieze aanbod voor de gastlessen en het rechtbankbezoek verschilt per arrondissement. In sommige arrondissementen wordt bijvoorbeeld een compleet voorlichtingsprogramma op de rechtbank aangeboden. In het reserveringssysteem zie je hoe het precies is geregeld in het arrondissement waar jouw school zich bevindt.

Kijk in het kaartje onder welk arrondissement jouw school valt:

Na de aanvraag:

 • De gastdocent neemt na de aanmelding contact met je op om de opzet en de organisatie van de gastles te bespreken.
 • De gastles wordt aangepast aan het niveau van de studenten.
 • Je kunt een gastles tot 30 werkdagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleer je een gastles binnen deze termijn van 30 werkdagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij je in rekening gebracht. Bekijk onze algemene voorwaarden.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met planning@prodemos.nl.

Evaluatie

Heb je als docent een gastles bijgewoond? Dan stellen wij het zeer op prijs als je ons laat weten hoe de les is verlopen. Doorgaans wordt de link hiervoor daags na de les verstuurd aan de persoon die de gastles geboekt heeft.

Tijdens de gastles Rechtspraak speelt een klas een rechtszaak na inclusief echte toga’s.
Studenten tijdens een gastles Rechtspraak.