Huis voor democratie en rechtsstaat

Stem jij ook?

“Ik word altijd zenuwachtig van de rij”, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. “En ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot.”

ProDemos ontwikkelde het programma ‘Stem jij ook?’ speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking zoals Wouter.

Op de website stemijook.nl kun je veel informatie vinden over stemmen en verkiezingen.

Voorlichtingsbijeenkomsten en verkiezingskrant
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert ProDemos daarnaast voorlichtingsbijeenkomsten via een YouTube livestream en brengen we gratis Stem jij ook?-verkiezingskranten uit.

Verkiezingsdebat in duidelijke taal
Op 13 februari 2021 organiseerden we het Debat in Duidelijke Taal. Op deze manier informeren we mensen met een lichte verstandelijke beperking over de stemprocedure en krijgen ze uitleg over de verschillende politieke partijen.

Bekijk hier het debat terug (zonder gebaren- en schrijftolk)

Bekijk hier het debat terug mét schrijf-  en gebarentolk

Lees hier het verslag van het debat in makkelijke taal

Lees hier het verslag van het debat

Meer informatie over het aanbod van ProDemos dat ingezet kan worden door professionals is te vinden op stemjijook.nl/voor-professionals .

Werk je met mensen met een VB?

Stem jij ook?  is een project speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en voor moeilijk lerenden. Niet voor mensen met een matige of ernstige verstandelijke beperking. Als je werkt met deze doelgroepen, dan verwijzen wij je graag door naar stichting STRAS.

Samen met Stichting ABRI heeft STRAS de cursus Stoere Stemmer ontwikkeld. Met de cursus Stoere Stemmer worden (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van hun stem. Met de cursus kunnen zij hun stemrecht gebruiken door te leren hoe je daadwerkelijk gaat stemmen. Wat is stemmen en waarom is dat belangrijk voor mij.

Voor meer informatie over de cursus Stoere Stemmer kun je contact opnemen met Gerben Lems: gerben.lems@stras.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of vragen over ‘Stem jij ook?’ kun je contact opnemen met Sedi van Loon.

In het voorjaar van 2019 hielden we in Woerden een Stem jij ook?-bijeenkomst over de Provinciale Statenverkiezingen. Het ministerie van BZK maakte er een filmpje van (klik om te bekijken)