Klassenbezoek@Gemeentehuis

Het educatieve programma Klassenbezoek@Gemeentehuis staat in het teken van een plan voor een popfestival in de gemeente. Leerlingen bezoeken het gemeentehuis en nemen plaats achter de microfoons in de raadzaal; samen vormen zij twee uur lang de gemeenteraad. Er moeten een aantal besluiten worden genomen. Mag er alcohol gedronken worden tijdens het festival? En moet de entree gratis zijn? Om het eens te worden richten de leerlingen verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat. Het programma wordt afgesloten met een kort vraaggesprek met een raadslid, wethouder of de burgemeester.

 • Geschikt voor: vmbo, havo, vwo, mbo
  Er bestaan twee versies van het programma: versie A (vmbo bbl/kbl, mbo entree en mbo 2) en versie B (vmbo gl/tl, havo, vwo en mbo 3 & 4)
 • Duur: 2 uur
 • Locatie: het gemeentehuis
 • Uitvoering: gastdocent van ProDemos

Zes redenen om Klassenbezoek@Gemeentehuis aan te bieden

 1. Klassenbezoek@Gemeentehuis laat jongeren op een activerende manier die dicht bij hun belevingswereld staat kennis maken met de lokale politiek.
 2. Het aanbod is gratis voor zowel de gemeente als de scholen.
 3. ProDemos verzorgt het werkmateriaal, de inhoud en begeleiding van het programma. Daar heeft de gemeente geen omkijken naar. Hierdoor is het voor de gemeente een leuke en laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met jeugdparticipatie.
 4. Het vraaggesprek aan het eind van het programma is niet alleen bijzonder voor de leerlingen, het is ook een mooie kans om als raadslid, wethouder of burgemeester te horen wat er leeft onder de kiezers van morgen en jongvolwassenen die pas net stemrecht hebben.
 5. Ervaren is de meest effectieve manier om iets te leren. Het spelen van Klassenbezoek@Gemeentehuis in de raadzaal, de plek waar het allemaal gebeurt, draagt hieraan bij.
 6. Door te focussen op één casus leren leerlingen niet alleen meer over de lokale politieke besluitvorming, maar ook over de verschillende rollen zoals raadsleden, fracties, voorzitters en secretarissen.

Info voor gemeenten

 • Gemeenten en scholen krijgen dit programma gratis aangeboden door ProDemos.
 • ProDemos verzorgt het werkmateriaal, de inhoud en de begeleiding van het spel.
 • De gemeente zorgt voor de locatie, faciliteiten, catering en uitnodiging van de politici.

Interesse? Voor meer informatie kun je je wenden tot Hester IJgosse via klassenbezoek@prodemos.nl.